Evenimentul Zilei > Justitie > Pensionări pe bandă în Justiție. Iohannis a semnat decrete pentru mai mulți magistrați
Pensionări pe bandă în Justiție. Iohannis a semnat decrete pentru mai mulți magistrați

Pensionări pe bandă în Justiție. Iohannis a semnat decrete pentru mai mulți magistrați

Un număr de șapte procurori și judecători au devenit pensionari începând cu ziua de 31 ianuarie, după ce președintele Klaus Iohannis a semnat decretele prin care sunt eliberați din funcție.

Decretul prezidențial îi vizează pe procurorii Raluca Ana-Maria Creţeanu de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi pe Florina Lucan de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşt; pe judecătoarea Doiniţa Tătăruşanu – Tribunalul Iaşi; Viorica Maria Sebeşan – procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Sibiu; Adela Minodora Pleşa – procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia; Nela Drăguţ – judecător la Curtea de Apel Craiova, Mihaela Gabriela Filip – prim-procuror delegat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pătârlagele.

Președintele Iohannis a semnat şi decretul privind numirea ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani a Dorianei Rotaru prin eliberarea din funcţia de judecător la Judecătoria Baia de Aramă, cu menţinerea gradului profesional de tribunal.

Plecările din sistem au loc pe fondul adoptării de către Parlament a legii care prevede anularea pensiilor speciale care au determinat mai multe proteste ale magistraților. Actul normativ a fost contestat la Curtea Constituțională, iar mai mulți specialiști în drept constitutional s-au pronunțat în favoarea desființării sale.