Evenimentul Zilei > Politica > Pensionarea aticipată a magistraților abrogată prin lege. Guvernul Orban este de acord
Pensionarea aticipată a magistraților abrogată prin lege. Guvernul Orban este de acord

Pensionarea aticipată a magistraților abrogată prin lege. Guvernul Orban este de acord

Guvernul condus de Ludovic Orban susține abrogarea articolelor de lege care permit magistraților să se pensioneze anticipat. Acest lucru este stipulate într-un punct de vedere ce urmează să fie transmis Senatului cu privire la un proiect de lege propus de USR.

Inițiativa legislativă pentru care Guvernul a emis punct de vedere, reglementează abrogarea dispozițiilor Legii nr. 242/2018, art.1, pct. 142, pentru modificarea legii privind statutul judecătorilor și procurorilor și a articolului 5 din OUG 92/2018.

Prevederile privind posibilitatea pensionării anticipate a magistraților a fost amânată până la 1 ianuarie 2022. Decizia a fost luată de Guvern care a arătat că există riscul ca 2.700 de magistrați să se reragă din sistem, iar acest lucru să ducă la o lipsă de personal în instanțele de judecată.

Proiectul USR, privind abrogarea articolelor care permit pensionarea anticipată a magistraților, a fost depus la Camera Deputaților în 2019 unde a fost adoptat tacit. De aici legea a ajuns la Senat pentru votul final.