Pandemia de coronavirus a afectat din plin economiile lumii, iar norii negri ai crizei financiare se prefigurează din ce în ce mai clar.

Coform specialiştilor, implicațiile sociale deja se resimt și vor fi vizibile pe termen imediat și mediu.

În acest context, un studiu realizat de sociologii Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei Române şi citat de Radio România Actualităţi arată că revenirea la puterea de cumpărare de dinainte de criză ar putea veni abia peste o jumătate de deceniu.

Cercetătorii susțin că standardul de viață va fi cel mai afectat, iar revenirea la puterea de cumpărare de dinainte a salariilor și pensiilor durează cel puțin o jumătate de deceniu.

O parte dintre veniturile populației sunt deja reduse din cauza pandemiei, iar cei mai afectați sunt salariații care au intrat în șomaj tehnic.

De asemenea, în rândul celor mai afectaţi regăsim persoanele în ocupare informală, pe cele care se ocupă de agricultura de subzistență, dar și pe cele recent întoarse recent din străinătate.

„Sociologii indică drept măsuri excepționale indemnizația de șomaj și venitul minim garantat de 1.000 de lei.

Pentru susținerea deficitului public, recomandările cercetătorilor includ negocierii urgente cu FMI și introducerea impozitului de solidaritate.

Se recomandă, de asemenea, abrogarea sau prorogarea Legii pensiilor, adoptate în 2019, indexarea punctului de pensie cu valoarea inflației, creșterea de salarii doar pentru a compensa rata inflației sau reintroducerea unei grile naționale unitare de salarizare pentru administrația locală”, arată sursa citată.

Transcript realizat de Rador