Evenimentul Zilei > Social > O NOUĂ PENSIE în România. „Surpriza” pregătită de GUVERN tuturor ROMÂNILOR
O NOUĂ PENSIE în România. „Surpriza” pregătită de GUVERN tuturor ROMÂNILOR

O NOUĂ PENSIE în România. „Surpriza” pregătită de GUVERN tuturor ROMÂNILOR

Surpriză de la Guvern. Un nou tip de pensie se vrea a fi introdus în România. Oamenii vor putea cotiza cu un anumit procent din salariul lor brut.

Ministerul Muncii a elaborat un proiect de lege privind un nou tip de pensie. Acesta reglementează principiile infiinţării schemelor de pensii şi de fonduri de pensii ocupaţionale, dreptul de a propune o schemă de pensii ocupaţionale şi autorizarea acestora.

Potrivit prevederilor proiectului de lege propus de Ministerul Muncii, schemele de pensii ocupaţionale vor fi furnizate de administratori cu consultarea angajaţilor, dreptul de a propune o schemă de pensii ocupaţionale apartinând angajatorului, singur sau prin asociere cu alţi angajatori.

Contribuţia la un fond de pensii ocupaţionale poate fi de până la 15% din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia al persoanei care aderă la un fond de pensii ocupaţionale, scrie Capital.

Proiectul de lege prevede ca dreptul la pensia ocupaţională să înceapă la cererea angajatului, cu indeplinirea următoarelor condiţii cumulative:

a) participantul a împlinit vârsta de 60 de ani;

b) au fost plătite contribuţii minimum 7 ani;

c) activul personal este cel putin egal cu suma necesară obţinerii pensiei ocupaţionale minime prevăzute prin normele adoptate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.