Evenimentul Zilei > International > „Penelopegate“, un scandal care riscă să distrugă cariera lui Fillon | Corespondență din Paris de la Marcela Feraru
„Penelopegate“, un scandal care riscă să distrugă cariera lui Fillon | Corespondență din Paris de la Marcela Feraru

„Penelopegate“, un scandal care riscă să distrugă cariera lui Fillon | Corespondență din Paris de la Marcela Feraru

Nu e pentru cine se pregătește ci pentru cine se nimerește! Cam asta pare să fie tendința alegerilor prezidențiale din Franța anul acesta. Un scandal monstru este pe cale să blocheze marșul triumfal al lui François Fillon, arhifavorit până acum, către Elysée, scandal care ține prima pagină a jurnalelor de o săptămână.

 Mai precis, Le Canard Enchainé, săptămânal satiric bine „aprovizionat“ cu informații de culise mai mult sau mai puțin interesate, dezvăluia că Penelope Fillon, soția candidatului republican, ar fi fost angajată între 2007 și 2013 colaborator parlamentar pe lângă cabinetul lui François Fillon și că, timp de un an de zile, ar fi fost plătită cu sume uriașe de către La revue des deux mondes al cărui patron este un apropiat al lui Fillon.

Faptul că François Fillon și-a angajat soția la cabinetul parlamentar nu este ilegal în Franța, însă ceea se pune în discuție este realitatea muncii prestate. Cu alte cuvinte, Penelope Fillon este acuzată că ar fi fost angajată fictiv. S-au făcut investigații pe lângă diverși parlamentari pentru a afla dacă a fost văzută la Assemblée Naționale și de asemenea în redacția revistei La Revue des deux Mondes.

„O iubesc și o apăr“

François Fillon a fost prezent în platoul principalului jurnal de știri al TF1 pentru a răspunde acuzațiilor. El afirmă că munca pe care a efectuat-o Penelope este cât se poate de reală și de transparentă. „Nu va imaginați cât de mult suferă din cauza faptului că munca ei a fost pusă în discuție. O iubesc, o apăr și o voi apăra, iar cei care vor să o atace mă vor găsi în calea lor“,a spus Fillon.

Trebuie precizat că Penelope Fillon a terminat studii de drept însă nu a profesat niciodată, preferând să se ocupe de cei cinci copii ai cuplului și de cariera politică a soțului ei care a fost, la vremea sa, cel mai tânăr deputat din Adunarea Națională. Problemă este că Fillon și-a centrat campania pe ideea că este ireproșabil iar soția sa a fost întotdeauna prezentată drept casnică.

Între timp, cu o rapiditate surprinzătoare, parchetul financiar a deschis deja ancheta și o percheziție a fost efectuată în redacția revistei La Revue des deux mondes. François Fillon însuși s-a prezentat la Parchet pentru a depune dovezile atestând munca efectuată de soția sa. În intervenția televizată el a declarat că nu se va lasă călcat în picioare, că toate aceste acuzații sunt o lucrătură odioasă care încearcă să îl împiedice să își ducă la bun sfârșit candidatura și că va acționă în justiție pe toți cei care afirmă că soția a a avut o angajare fictivă. „Singurul lucru care m-ar putea determina să renunț la candidatură ar fi punerea mea sub acuzare.“ Însă, așa cum a subliniat Fillon, timingul este cel puțin suspect, căci faptele datează deja de ani buni or ele par să fie descoperite la momentul „oportun“ pentru adversarii săi.

Un uriaș miting de lansare a candidaturii fusese deja anunțat pentru ieri. Mitingul s-a transformat, vrând nevrând, într-unul de susținere. Între timp, sondajele arată o prăbușire a simpatiei populare pentru candidatul dreptei care, pentru prima dată de la câștigarea primarelor, este plasat în urma lui Marine Le Pen în primul tur al prezidențialelor, deși este dat învingător în turul doi.

Apatie pe stânga

Și pentru că spuneam la început că aceste prezidențiale atipice nu par să fie pentru cine se pregătește, aserțiunea este cât se poate de valabilă și în cazul socialiștilor, unde candidații favoriți se prăbușesc unul după altul: mai întâi Hollande, apoi Montebourg și Valls. La ora la care scriu aceste rânduri se desfășoară al doilea tur al primarelor socialiste într-o atmosferă de indiferență generală. Primul tur a înregistrat de trei ori mai puțini votanți decât primarele de dreapta iar noul favorit, Benoît Hamon, în cazul în care va fi învestit, are toate șansele să se plaseze al 5-lea în ordinea de sosire a alegerilor din mai… Alegătorii de stânga fug către flacurile partidului Socialist, respectiv Jean-Luc Mélenchon (extrema stângă) sau Emmanuel Macron (centru).