Evenimentul Zilei > International > Pedeapsă-record primită de doi români în Spania. I-au tratat mai rău ca pe animale
Pedeapsă-record primită de doi români în Spania. I-au tratat mai rău ca pe animale

Pedeapsă-record primită de doi români în Spania. I-au tratat mai rău ca pe animale

Doi români au reușit să bată toate „recordurile” în Spania și să obțină o pedeapsă record din partea procurorilor.

Doi români din Spania au reușit să bată toate recordurile. După ce au fost prinși că își exploatau conaționalii la muncă în Castilia și Leon, procurorii au cerut ca aceștia să fie condamnați la 18 ani de închisoare.

Promițându-le contracte și condiții de muncă bune, cei doi români au păcălit zeci de conaționali pentru a veni la muncă în Spania. Când muncitorii au ajuns în zonele respective, cei doi români i-au tratat mizerabil și i-au cazat în condiții insalubre.

Astfel, Ministerul Public solicită 18 ani de închisoare pentru doi români (cu inițialele J.A.A.P. și C.L.) pentru infracțiuni de trafic de persoane și încălcarea drepturilor lucrătorilor, după ce la sfârșitul anului 2015 au oferit contracte ilegale și fictive românilor, care au fost transportați la Canicosa de la Sierra pentru colectarea ciupercilor și unde locuiau înghesuiți într-unul din depozitele unuia dintre învinuiți, scrie El Norte de Castilla.

Profitând de conexiunile sale, CL, le-a promis oamenilor din mai multe sate românești că poate oferi diverse contracte în Spania pentru muncă sezonieră.

Cu toate că cei care au semnat contractele se așteptau la condiții de muncă bune, la un salariu decent și la alte multe beneficii, când au ajuns în Spania aceștia s-au trezit că toate drepturile le sunt încălcate.

Pentru a îi împiedica să plece, odată ajuns în orașul Burgos, C. L. A strâns toate documentele muncitorilor. Celălalt inculpat și proprietarul unei hale pe drumul Navaleno, i-a „ găzduit ”„ pe cei nouă muncitori români, în condiții insalubre, împreună cu alte aproximativ 200 de persoane care nu au fost identificate, oferta de muncă fiind inexistentă.

Inculpații luau muncitorii în fiecare dimineață, în jurul orei 5:00, pentru a merge la munte, unde culegeau ciuperci neîntrerupt până la 22:00 sau 0:00 a.m., după care se întorceau la hală. Munca se făcea șapte zile pe săptămână, nefiin respectate niciunul dintre drepturile angajaților.

Ciupercile pe care le-au strâns au fost predate C.L., care la rândul lor le-a furnizat celuilalt inculpat. Marfa a fost plătită de C. L., care a dat lucrătorilor o sumă de aproximativ 50 de euro pe zi, din care au trebuit să deducă 5 euro pentru transport și 1 euro pe fiecare kilogram de ciuperci.