Evenimentul Zilei > Actualitate > Pe urmele leoparzilor de zăpadă. Imagini impresionante cu felinele pe cale de DISPARIȚIE | Galerie foto
Pe urmele leoparzilor de zăpadă. Imagini impresionante cu felinele pe cale de DISPARIȚIE | Galerie foto

Pe urmele leoparzilor de zăpadă. Imagini impresionante cu felinele pe cale de DISPARIȚIE | Galerie foto

Maiestuoase, dar timide în interacțiunile cu oamenii, felinele a căror regat se întinde în zonele montane din Asia Centrală se află pe lista animalelor în pericol de dispariție.

Astfel, oamenii arareori ocazia de a vedea leoparzii-de-zăpadă, căci despre este vorba, iar obiceiurile lor cotidiene sunt aproape un mister.

Oamenii de știință nici măcar nu pot preciza numărul exact al exemplarelor care mai trăiesc în Asia Centrală, animalele fiind vânate în exces pentru blana lor considerată foarte valoroasă. În 1910, de exemplu, se credea că mai trăiesc 750 de exemplare în libertate. 

Principala sursă de hrană sunt mamiferele erbivore, iar femelele au pui o dată la doi ani. Micuții leoparzi cântăresc doar 500 de grame la naștere și au 30 de centimetri lungime. Speranța de viață a leoparzilor-deă-zăpadă este, în medie, de 13 ani în sălbăticie și de 21 de ani în captivitate.