Evenimentul Zilei > International > Pe fondul violențelor, Trump administrează o lovitură cumplită Stângii
Pe fondul violențelor, Trump administrează o lovitură cumplită Stângii

Pe fondul violențelor, Trump administrează o lovitură cumplită Stângii

Deși Minneapolis și Minnesota se află sub administrație Democrată (inclusiv poliția), protestele s-au întors în mod bizar împotriva lui Trump, demonstrând politizarea acestora. Răspunsul lui Trump nu a întârziat.

Președintele Trump a afirmat că Antifa, gruparea anti-fascistă anarhistă implicată de ani de zile în toate protestele violente de stradă șid espre care oficialii federali afirmă că se află în spatele ciocnirilor, jafurilor și vandalismelor care răvășesc orașele americane de câteva zile, „va fi declarată organizație teroristă.

„Statele Unite ale Americii vor declara Antifa organizație teroristă”, a scris Trump pe Twitter. El nu a oferit detalii suplimentare.

Anunțul vine după ce mai mulți responsabili din administrația Trump au afirmat că Antifa se află la originea haosului care a urmat morții lui George Floyd, un cetățean de culoare, arestat de poliția din Minneapolis și imobilizat la pământ minute în șir, cu genunchiul pe gât.

„Asta este condusă de Antifa”, a declarat consilierul național pentru securitate, Robert O’Brien, la emisiunea „State of the Union” de duminică, de la CNN. „Au făcut-o în Seattle. Și la Portland. Și la Berkeley. Este o forță distructivă radicală – nici nu știu dacă dorim să-i numin stângiști – sunt militanți care vin și ne ard orașele, dar vom merge până la capăt cu această problemă.”

O’Brien a repetat această afirmație și pe alte canale, de exemplu la ABC:

„Sunt militanții violenți radicali ai Antifa, care ies la adăpostul nopții, traversează frontierele de stat, folosesc tactici militare pentru a ne incendia orașele. Și vizează mai ales părțile cele mai vulnerabile ale orașelor noastre. Zonele minorităților, ale afro-americanilor și hispanicilor, și  incendiază magazinele oamenilor care încearcă să se opună. Președintele este indignat de asta. Situația trebuie să înceteze.

După aparițiile sale la mai multe emisiuni televizate, duminică, O’Brien le-a declarat ziariștilor:

„Cred că Procurorul General a luat deja legătura cu directorul (FBI) Wray, și cred că președintele dorește să afle ce a făcut FBI și care este planul său, și dacă nu a luat nici o măsură împotriva Antifa.”

Și Trump a afirmat că grupul radical este principalul vinovat al violențelor care răvășesc zeci de orașe din America de la moartea lui George Floyd. Sâmbătă, președintele a scris pe Twitter:

„Este ANTIFA și este stânga radicală. Nu dați vina pe alții!”

Antifa a fost și la originea protestelor violente anti-Trump, care au marcat primele zile de mandat ale acestuia. Există numeroase indicii ale legăturilor dintre Antifa și politicieni Democrați.

Desemnarea Antifa ca organizație teroristă ar avea ca efect anchete la sânge prinvind sursele sale de finanțare și legăturile sale cu alte organizații și persoane fizice.

Se anunță surprize de proporții pentru aceste câteva luni până la alegeri.