Evenimentul Zilei > Politica > Pe fondul criticilor parlamentarilor Puterii, se naște întrebarea: Va trece Strategia de Apărare a lui Iohannis?
Pe fondul criticilor parlamentarilor Puterii, se naște întrebarea: Va trece Strategia de Apărare a lui Iohannis?

Pe fondul criticilor parlamentarilor Puterii, se naște întrebarea: Va trece Strategia de Apărare a lui Iohannis?

Președintele Klaus Iohannis vine astăzi, începând cu ora 17.00, în fața Parlamentului, pentru a prezenta noua Stratagie Națională de Apărare (SNA), însă dinspre majoritatea guvernamentală vin critici legate de document.

„Strategia (…) cuprinde o serie de concepte preluate de la președintele Băsescu, potrivit cărora, în securitatea naţională intră toate celelalte domenii: mediu economic, energie, dezvoltare durabilă, sănătate, educaţie, protecţie socială, agricultură, tot (…) Avem de-a face cu două lucruri (…): transferul acestor atribuţii, care sunt de resortul Guvernului, la Preşedinţie (…) şi golirea de conţinut a activităţii Guvernului, cu alte cuvinte, trecerea către o republică prezidențială”, a spus președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a susținut că documentul nu poate fi votat în forma actuală.

Liderul deputaţilor PNL Ludovic Orban a acuzat faptul că membri ai Birourilor Permanente, aparţinând coaliţiei majoritare, doresc tergiversarea adoptării Strategiei.

Potrivit legii privind planificarea apărării, președintele României trebuie să prezinte, în termen de șase luni de la depunerea jurământului, noua strategie, care trebuie apoi aprobată de Parlament. Comisiile de apărare au avizat documentul.