Dând asigurări că este într-o formă extraordinară, cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite l-a atacat virulent pe adversarul său democrat, Joe Biden. Numindu-l “marionetă” atât a “stângii radicale” cât și a Chinei, l-a prezentat ca pe un politician care nu a făcut “niciodată nimic” într-o jumătate de secol de carieră la Washington.

Într-un discurs dezlânat de aproape două ore, Donald Trump s-a poziționat ca apărător al “legii și ordinii”. El a făcut apel la americani să meargă la vot pe 3 noiembrie să-i asigure un al doilea mandat de patru ani. Dar sala care trebuia să consfințească această revenire cu mare pompă nu era plină, departe de asta.

Directorul lui de campanie, Brad Parscale, a recunoscut că cifrele erau mai mici decât se sperase, arătându-i ca răspunzători pe “manifestanții radicali” și “o săptămână de acoperire mediatică apocaliptică”.

”Încetiniți testarea”

O primă scurtă alocuțiune a președintelui, inițial pogramata în afara sălii pentru cei lipsiți de noroc care nu ar fi avut acces înăuntru, a fost anulată în ultimul moment.

Luni, Donald Trump dăduse asigurări într-un tweet că “aproape un milion” de persoane ceruseră bilete pentru această întâlnire.

Încercând să regăsească tonul reuniunilor de campanie care au jucat un rol central în victoria lui surpriză din 2016, președintele american, în vârstă de 74 de ani, a dat asigurări că este, spre deosebire de adversarul lui de 77 de ani , în plină formă fizică.

“Dacă este o problemă, o să vă spun”, a lansat el, revenind în discurs îndelung asupra unei ceremonii la prestigioasa academie militară West Point, în timpul căreia a părut să dea semne de oboseală. “E ceva care nu e în ordine în ce-l privește pe [Joe, n. red.] Biden. Asta pot să vă spun”, a adăugat el.

”Sute de mii de vieți” salvate

 

În fața unei săli unde puțini din partizanii săi purtau mască de protecție, Donald Trump și-a apărat viguros deciziile privind Covid-19, pe care l-a numit din nou “virus chinezesc”. “Am salvat sute de mii de vieți, dar nimeni nu salută vreodată munca noastră”, a lansat el.

El a estimat că testele sunt “o armă cu dublu tăiș”: “Când faci volumul ăsta de teste, găsești mai mulți oameni. Găsești mai multe cazuri”. Și, în continuare, a adăugat pe un ton aparent ironic: “Atunci am spus: ‘Încetiniți testarea’”.

“Evident că glumea ca să denunțe acoperirea mediatică absurdă”, s-a grăbit să arate puțin mai târziu un oficial de la Casa Albă, sub acoperirea anonimatului.

Cu câteva ore înaintea începerii adunării, șase membri ai echipei sale de campanie au fost testați pozitiv la Covid-19 și plasați în carantină. Potrivit echipei de campanie Trump, a fost luată temperatura tuturor membrilor publicului la intrare și li s-au oferit sistematic măști de protecție și gel dezinfectant.

Creștere a numărului de cazuri de Covid în Oklahoma

Prima adunare de campanie a președintelui republican de la oprirea de la începutul lui martie din cauza pandemiei de Covid-19 a suscitat o vie polemică. Mulți sunt îngrijorați de consecințele sanitare ale unei asemenea mulțimi venite din toate Statele Unite. Până în prezent relativ ferită, Oklahoma cunoaște în acest moment o puternică creștere de cazuri detectate.

Între “trumpişti” și manifestanți antiracism, autoritățile locale au spus că așteaptă până la 100.000 de persoane la Tulsa, în acest stat conservator din sudul Statelor Unite credincios cauzei sale. Strigând sloganuri contra lui Donald Trump și a rasismului, circa 1.000 de manifestanți au defilat în direcția sălii unde se ținea reuniunea.

Sursa: Rador/Le Temps