În pofida unui armistiţiu anunţat în august, regiunea Idlib înregistrează o recrudescenţă a violenţelor de mai multe săptămâni, cu bombardamente ale forţelor lui Bashar al-Assad şi ale aliatului său rus, dar şi lupte care opun forţele guvernamentale jihadiştilor şi rebelilor.

Miercuri, 1 ianuarie, tiruri cu rachete sol-sol ale regimului Assad au vizat localitatea Sarmin, în estul provinciei Idlib, lovind o şcoală şi împrejurimile sale, a indicat OSDO. Opt civili au fost ucişi, între care două femei, şi patru copii, potrivit unui bilanţ furnizat de directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane. Potrivit acestuia, o parte a şcolii fusese amenajată pentru a găzdui familii de strămutaţi. Bombardamentul s-a soldat și cu 16 răniţi, dintre care unii sunt în stare critică.

Doar în luna decembrie, circa 284.000 de persoane au fost strămutate din cauza bombardamentelor şi a luptelor desfăşurate în special în sudul provinciei Idlib, conform ONU. În faţa afluxului de persoane, „clădiri publice precum moschei, garaje, oficii de căsătorie şi şcoli sunt utilizate pentru a găzdui familiile”, a indicat recent Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare.

Regimul Assad se declară hotărât să recucerească regiunea Idlib, aflată sub controlul jihadiştilor din Hayat Tahrir al-Sham (fosta aripă siriană a Al Qaida) şi al unor grupări ale rebelilor, mai notează Agerpres.

Te-ar putea interesa și: