Evenimentul ZileiActualitate„Patria albastră” a lui Erdogan aduce războiul în Europa. Ienicerii mărilor

„Patria albastră” a lui Erdogan aduce războiul în Europa. Ienicerii mărilor

„Patria albastră” a lui Erdogan aduce războiul în Europa. Ienicerii mărilor
La sfârșitul săptămânii trecute, Turcia a lansat la apă prima navă fără pilot din clasa ULAQ. Anunțul a fost făcut de directorii generali ai șantierului naval Ares și ai firmei Meteksan Defense Industry din Ankara. Cei doi nu s-au mărginit să vorbească despre noua armă pe care i-o pun la dispoziție războinicului Erdogan, ci au readus în discuție periculosul concept al "Patriei Abastre", reînvirea imperiului maritim al sultanilor otomană.

„Patria albastră” a lui Erdogan aduce războiul în Europa. În declarație comună, reprezentații Ares și Meteksan, au spus că sunt conștienți de importanța apărării mărilor din jurul Turciei, care este supranumită „Patria albastră”, scrie Daily Sabah.
Numai că această „Patrie Albastră” nu se referă numai la protecția platoului continental maritim al țării și a zonei economice exclusive.

„Patria albastră” a lui Erdogan aduce războiul în Europa

De fapt, nu e altceva decât un imperiu maritim pe care Erdogan visează să-l constituie în sfidarea drepturilor altor state.
Iată ce scrie site-ul warontherocks. com. „Patria albastră este un concept iredentist care pretinde o mare pate din Marea Egee și Marea Mediterană, peste granițele maritime grecești și cipriote. Pretinde, de asemenea, și zăcămintele de hidrocarburi”.


Va declanșa Putin o criză nucleară? Undă de șoc în întreaga lume


Ideea Patriei Albastre a apărut în cercurile antioccidentale ale marinei turce. Președintele Erdogan a preluat-o și a transformat-o
într-o aspirație naționalistă populară.
Mult mai grav este, însă, faptul că Erdogan chiar încearcă să-și transpună visul în realitate.

Sultanul contează în acest sens pe alți ieniceri (yeñiçeri în turca osmană înseamnă noua miliție)- vehiculele fără pilot cu care vrea să împânzească vîzduhul și mările.

„Patria albastră” a lui Erdogan aduce războiul în Europa. Sultanul pregătește ienicerii mărilor

Despre dronele cu care Erdogan a reușit să schimbe soarta războaielor din Siria, Libia și Nagorno Karabakh, am mai vorbit.

Patria Albastră se bazează, însă, mai degrabă pe navele de suprafață fără pilot. E vorba de ambarcațiuni lungi de 11 metri, cu o capacitate de transport de 2000 de kilograme. Acestea pot dezvolta o viteză de 65 de kilometri pe oră(40,3 mile pe oră). Autonomia de croazieră este de 400 de kilometri (249 mile).


Chinezii „fabrică” un om nou. Înspăimântătoare experimente genetice


Navele pot fi operate de la distanță atât de pe vehicule terestre, cît și de la centre de comandă aflate la sol sau pe platforme plutitoare. Marele avantaj este că apot îndepini o serie de misiuni. e vorba de operațiuni de recunoaștere, supraveghere și obșinere de informații, război de suprafață, război asimetric, escortă armată.
Navele urmează să fie înarmate cu patru rachete ghidate laser, un lansator cu rachete antitanc cu rază lungă de acțiune și două laser e(L-UMTAS) .

Ambarcațiunile fără pilot vor fi dotate, de asemenea, cu dispozitive pentru războiul electronic și diferite sisteme de comunicații și informații.

În plus, nava este proiectată să opereze cu alte nave similare și să efectueze operațiuni comune cu vehicule aeriene fără pilot și avioane cu pilot. Prototipul navei a fost finalizat inițial în decembrie. După finalizarea testelor pe mare, în luna martie vor avea primele teste cu rachetele Roketsan.

Există fantome, dar nu sunt ce credem noi… Mărturiile șocante ale unui exorcist

 


Accesează: