Alegerile municipale în Budapesta au fost câștigate de candidatul opoziţiei de stânga, Gergely Karacsony, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

„La nivel naţional rezultatul este bun, dar la Budapesta trebuie să ne gândim”, a afirmat Tarlos într-o conferinţă de presă alături de premierul ungar Viktor Orban. „Budapesta a decis astăzi să-l aleagă pe Gergely Karacsony”, a adăugat primarul.

Opoziţia din țara vecină a înregistrat cea mai mare victorie electorală la alegerile municipare din Ungaria după un deceniu. Partidele de opoziţie au înregistrar rezultate bune şi în alte oraşe mari.

Viktor Orban nu va fi însă grav afectat de această înfrângere, la nivel naţional, având în vedere că puterea sa este susţinută de rezultate economice bune, de retorica anti-imigraţie şi de o creştere semnificativă a salariilor. Partidul său de guvernământ, Fidesz, rămâne popular în zonele rurale.

Alegerile generale vor avea loc peste mai mult de un an, iar în prezent Viktor Orban, care a venit la putere în 2010, deţine o majoritate covârşitoare în parlament.

Cu 81,6% din voturile numărate, Karacsony a obţinut 50,6%, comparativ cu 44,3% cât a întrunit Tarlos, conform datelor publicate pe site-ul Biroului Electoral Central. Circa opt milioane de cetăţeni ungari cu drept de vot au ales duminică pentru următorii cinci ani primarii şi consilierii locali în peste 3.000 de localităţi şi districte din cele 19 provincii ale ţării.