Evenimentul Zilei > Politica > Partidele din Ungaria fac SCUT COMUN pentru secuii din România! Mutarea BOMBĂ care va REVOLTA România
Partidele din Ungaria fac SCUT COMUN pentru secuii din România! Mutarea BOMBĂ care va REVOLTA România

Partidele din Ungaria fac SCUT COMUN pentru secuii din România! Mutarea BOMBĂ care va REVOLTA România

Mai multe partide din Ungaria, printre care și cele care formează alianța de guvernământ și-au exprimat dorința de a se alătura unei inițiative a partidului de dreapta conservator Jobbik.

Jobbik, partidul maghiar care se află în opoziție în Ungaria, susține decretarea unei "zile a coeziunii maghiaro-secuieşti", informează Agerpres.ro.

Istvan Szavay, parlamentar Jobbik, a propus în urmă cu trei săptămâni în cadrul celei de-a 170-a aniversări a adunării naţionale secuieşti de la Lutiţa, din județul Harghita, ca data de 16 octombrie să fie decretată zi memorială pentru a marca 11 secole de coexistenţă maghiaro-secuiască.
 
Szavay a îndemnat cu acest prilej toți liderii tuturor partidelor din Ungaria să susţină această iniţiativă.

Coaliţia Democratică (DK) a fost singurul partid din ungaria care nu a răsuns favorabil inițiativa și despre acre membrul Jobbik a declarat că nu a manifestat niciodată „prea multă sensibilitate faţă de etnicii maghiari de peste hotare”.

Istvan Szavay a precizat că motivul pentru care partidul pe care îl reprezintă refuză să-i declare pe secui o naționalitate în Ungaria este pentru că acest lucru ar fi "un pas ca acesta nu ar face decât să ofere muniţie românilor pentru a-i dezbina pe etnicii maghiari".

„Secuii sunt parte integrantă din naţiunea maghiară”, a precizat membrul partidului partidului Jobbik.