Evenimentul ZileiPoliticaParteneriatul Estic: România va primi ajutor în lupta contra pandemiei. Anunțul ministrului Aurescu

Parteneriatul Estic: România va primi ajutor în lupta contra pandemiei. Anunțul ministrului Aurescu

Parteneriatul Estic: România va primi ajutor în lupta contra pandemiei. Anunțul ministrului Aurescu
Țara noastră s-a alăturat demersului unor state membre UE privind dezvoltarea unui mecanism european care să le faciliteze accesul la vaccinuri COVID-19.

România face parte din demersul comun al 13 state membre UE în vederea creării unui mecanism european care să accelereze accesul statelor din cadrul Parteneriatului Estic (PaE) la vaccinul anti-COVID-19, arată un comunicat MAE transmis Agerpres.

Potrivit sursei citate, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a adresat miercuri, alături de miniştrii de externe din alte 12 țări (Bulgaria, Croaţia, Estonia, Lituania, Suedia, Cehia, Danemarca, Finlanda, Letonia, Ungaria, Polonia şi Slovacia), o scrisoare Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate Josep Borrell, precum şi altor membri ai conducerii Comisiei Europene (comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, precum şi comisarul pentru politică europeană de vecinătate şi negocieri de extindere).

Scrisoarea exprimă susţinerea în vederea dezvoltării unui mecanism la nivelul UE care să faciliteze accesul statelor membre ale Parteneriatului Estic la vaccinuri COVID-19, în mod similar asistenţei preconizate pentru statele din Balcanii de Vest.

Parteneriatul va crește siguranța sanitară a statelor partenere
Cei 13 miniştri de externe au subliniat, în scrisoarea adresată conducerii Comisiei Europene, importanţa sprijinirii statelor din cadrul Parteneriatului Estic prin facilitarea accesului la vaccinuri, pentru a combate efectele negative generate de pandemie. În evaluarea co-semnatarilor scrisorii, iniţiativa va ajuta într-un mod direct milioane de cetăţeni ai statelor partenere din cadrul PaE şi va spori siguranţa sanitară în interiorul UE.

Parteneriatul Estic a fost lansat cu ocazia Summit-ului de la Praga, la 7 mai 2009, și reprezintă o dimensiune specifică a Politicii Europene de Vecinătate, care vizează extinderea ariei de prosperitate şi securitate în Vecinătatea Estică a UE, în baza unui set comun de valori şi a convergenţei treptate a politicilor, transmite MAE. Potrivit statutului său formulat de Consiliul Europei, Parteneriatul exprimă angajamentul de a construi un spațiu comun de democrație, prosperitate și stabilitate partajate.

Din perspectiva interesului strategic pentru Vecinătatea Estică, Uniunea Europeană a propus Parteneriatul Estic drept cadru special de cooperare cu 6 state din regiune: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.


Accesează: