Evenimentul Zilei > International > Surpriză de proporţii! Parlamentul din Taiwan legalizează căsătoriile dintre persoanele de același sex
Surpriză de proporţii! Parlamentul din Taiwan legalizează căsătoriile dintre persoanele de același sex

Surpriză de proporţii! Parlamentul din Taiwan legalizează căsătoriile dintre persoanele de același sex

Parlamentul din Taiwan aprobă legislația căsătoriei între persoane de același sex. Lege a trecut lejer şi permite cuplurilor să se căsătorească începând cu data de 24 mai.

Parlamentul din Taiwan a legalizat căsătoria între persoane de același sex printr-un vot decisiv, şi este prima ţară din Asia care a adoptat o astfel de legislație. 

Votul este o victorie majoră pentru comunitatea LGBT a insulei care a militat ani de zile să aibă drepturi de căsătorie asemănătoare cu cele ale cuplurilor heterosexuale și plasează insula în avangarda mișcării drepturilor omului în devenire din Asia. 

Sute de susținători ai drepturilor homosexualilor s-au adunat astăzi, în ciuda ploii abundente, în apropierea clădirii Parlamentului din capitala Taipei. Votul a venit după ce instanța de judecată din Taiwan a decis că permiterea cuplurilor de același sex să se căsătorească încalcă constituția, notează CNN.

Într-o postare pe Facebook, președintele Tsai Ing-wen a declarat înaintea votului: recunoaște faptul că acestă problemă a împărțit "familii, generații și chiar grupurile religioase".  "Astăzi, avem o șansă de a face istorie și de a arăta lumii că valorile progresive se pot rădăcina într-o societate din Asia de Est", a adăugat şi pe Twitter.  .

"Lumea urmărește să vadă dacă parlamentul din Taiwan va scrie o nouă pagină în ceea ce privește egalitatea de șanse între femei și bărbați sau va da o nouă lovitură democrației din Taiwan, drepturilor omului și statului de drept", a declarat Jennifer Lu, purtătoarea de cuvânt a Coaliției Egalității Căsătoriilor din Taiwan.  

"Pentru comunitățile de homosexuali, ceea ce contează cel mai mult este dacă ne putem căsători legal din 24 mai și să fim notaţi ca soț / soție în cărțile de identitate, să fim tratați și respectați ca" soț / soție "în întregul sistem juridic … și dacă aceleași – familiile sexuale pot obține drepturi legale părintești pentru copiii lor. "  

Cindy Su este una dintre miile de susținători înfocaţi care a susţint căsătoriile între  homosexuali prezentă în fața parlamentului, vineri, înaintea dezbaterii şi a declarat: "Suntem doar un grup de oameni care doresc să trăiască bine pe acest pământ și care se iubesc unii pe alții", a spus ea mulțimii.