Unitatea de monitorizare a opiniei publice din Parlamentul European a colaborat cu Kantar Public în vederea elaborării unui scenariu privitor la alocarea estimativă a viitoarelor mandate, pe baza sondajelor cu privire la intențiile de vot din fiecare stat membru, în funcție de actualele grupuri politice.

Aceste estimări sunt făcute în funcție de structura actualului Parlament și trebuie interpretate ca o imagine a situației politice actuale reprezentate în sondajele cu privire la intențiile de vot. Desigur, lucrurile se pot schimba.

Imagine: Cum ar arăta componența următorului parlament cu 751 de mandate în funcție de intențiile de vot din UE28?

Din 2014, au apărut noi formațiuni politice pe scenele politice naționale, iar rezultatele sondajelor recente le estimează câteva mandate în viitorul Parlament. Având în vedere că nu fac parte din niciun grup politic din Parlamentul European și nu sunt membre ale niciunui partid politic european, mandatele estimate le sunt incluse în categoria „alții”. Deoarece nu se știe căror grupuri li se vor afilia după alegeri, această categorie este împărțită egal în dreapta și în stânga componenței hemiciclului.

Parlamentul European nu a comandat sondaje. Acestea sunt sondaje publice publicate de către institute recunoscute în fiecare stat membru. PE a utilizat doar surse de încredere. 

Sondaje dedicate special alegerilor europene sunt folosite înaintea celor care culeg opiniile asupra intențiilor de vot în alegeri naționale. Acolo unde mai multe sondaje sunt disponibile într-o anumită perioadă de referință pentru orice stat membru, datele disponibile sunt recalculate într-o medie a rezultatelor pentru fiecare partid, fără utilizarea vreunei ponderări sau vreunui algoritm ulterior. 

Mai multe informații pot fi citite AICI.