Evenimentul Zilei > International > Parlamentul European aprobă principalul program de relansare a economiei UE
Parlamentul European aprobă principalul program de relansare a economiei UE

Parlamentul European aprobă principalul program de relansare a economiei UE

LA LIBRE BELGIQUE. Această mare anvelopă de subvenţii şi împrumuturi, cu un total prevăzut de 672,5 miliarde de euro (valoarea din 2018), trebuie să permită, din acest an financiar, în fiecare stat membru, un program precis de reforme şi de investiţii, pentru o relansare pe care Europa o vrea verde şi digitală şi pentru a construi o societate mai "rezilientă".

Rezultatele votului în plen au fost anunţate miercuri dimineaţa: 582 de voturi pentru, 40 contra şi 69 de abţineri.

Parlamentul şi Consiliul (statele membre) au ajuns la un acord politic pe contururile acestei facilităţi în decembrie anul trecut. Reglementarea asociază condiţiile acordării de fonduri: statele membre care vor să beneficieze de ea trebuie să prezinte un plan de investiţii şi de reforme conform unei serii de priorităţi stabilite de UE. Aceasta merge de la obiectivele de rezilienţă (economică, socială etc) la eforturile pentru o productivitate mai mare şi o competitivitate sporită, trecând prin coeziunea socială şi teritorială. Comisia va verifica de asemenea, în fiecare plan naţional, că cel puţin 37% din cheltuieli sunt pentru climă (o metodă de calcul a fost definită) şi 20% participă la tranziţia digitală.

Belgia poate conta pe circa 5,9 miliarde subvenţii (valoare curentă). S-a ajuns luna trecută la un acord între nivelul federal şi entităţile federate privind repartizarea acestei mane în toată ţara. Şi ţara a transmis în urmă cu câteva zile Comisiei Europene o listă de proiecte, ce mai trebuie definitivată, un fel de schiţă a planului final. Planul definitiv trebuie elaborat în dialog cu serviciile Comisiei.

Consiliul (statele membre) mai trebuie să aprobe formal reglementarea care stabileşte facilitatea pentru relansare şi rezilienţă, ceea ce va avea loc în zilele următoare. Obiectivul este de a putea plăti o parte din fonduri statelor încă din acest an, dar trebuie, pentru asta, ca fiecare din cei 27 să fi ratificat decizia privind resursele proprii, text ce va permite Comisiei să împrumute până la 750 de miliarde de pe pieţele financiare, un împrumut inedit în acest stadiu.

Potrivit unei surse oficiale, 6 state au ratificat până acum decizia. (Rador)

https://www.lalibre.be/international/europe/plan-de-relance-de-l-ue-le-parlement-europeen-donne-son-feu-vert-a-la-principale-enveloppe-de-relance-de-l-ue-6023cc8f7b50a652f7d09a69