Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Pensiile. Parlamentarii s-au răzbunat pe magistrați pentru dosarele penale făcute politicienilor
Pensiile. Parlamentarii s-au răzbunat pe magistrați pentru dosarele penale făcute politicienilor

Pensiile. Parlamentarii s-au răzbunat pe magistrați pentru dosarele penale făcute politicienilor

Gata, s-a votat cum au vrut românii! Acesta a fost mesajul unor politicieni după ce proiectul de lege inițiat de PNL privind eliminarea pensiilor speciale a fost votat de Camera Deputaților.

Cam parșiv mesajul, fiindcă mută vina nemulțumirii judecătorilor, procurorilor și grefierilor către popor. Poporul a protestat, poporul a cerut să nu mai aibă justiția „pensii nesimțite”, deci ei, parlamentarii din toate partidele nu aveau cum să se împotrivească. Doar USR, formațiune mai nouă, fără noian de dosare pe la DNA, a cerut plafonarea pensiilor speciale pentru magistrați, nu eliminarea lor.

Pentru viitor, au rămas fără pensii speciale și parlamentarii și piloții civili. Sunt excluși din noua lege cadrele din MAI, MapN, SRI, SIE, SPP, acestea primind pensii după principiile militare, existente în mai toate legislațiile lumii.

Urmând cursul fireasc, legea va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis, însă va intra în vigoare doar dacă nu este atacată la CCR și, în acest caz, doar dacă va primi aviz din partea judecătorilor constituționali.

Dacă lege va fi atacată, ea se va întoarce cu modificări la Parlament. Drept de atacare la CCR are și Înalta Curte de Casație și Justiție, care s-a împotrivit eliminării pensiilor de serviciu ale magistraților și grefierilor.

Cred și eu că parlamentarii se bazează pe ideea că CCR va declara neconstituțională legea și că nu se va schimba mai nimic, ei fiind complet absolviți de vina de a împiedica „voința poporului”.

Judecătorii și procurorii ar trebui să înțeleagă, în opinia mea, că votul parlamentarilor s-a vrut doar o răzbunare a acestora pentru maldărul de dosare prin care politicieni din toate partidele au fost târâți în anchete penale, multe din dosare fiind finalizate cu achitări după anularea protocoalelor cu SRI și plecarea Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA. Ca într-o bătălie, Parlamentul și-a marcat teritoriul și puterea în fața forței judecătorești.