Evenimentul Zilei > Politica > Parlamentul i-a dat vot de încredere lui Gabriel Vlase pentru conducerea spionajului extern
Parlamentul i-a dat vot de încredere lui Gabriel Vlase pentru conducerea spionajului extern

Parlamentul i-a dat vot de încredere lui Gabriel Vlase pentru conducerea spionajului extern

Plenul Reunit al Camerei Deputaților și Senatului a dat, miercuri, vot de încredere lui Gabriel Vlase pentru a ocupa funcția de director al Serviciului de Informații Externe (SIE).

Pe 14 iunie, președintele Klaus Iohannis, fără a se consulta cu social-democrații, a anunțat că îl propune pe Gabriel Valse la conducerea SIE în urma unei analize atent realizate.

Audierea în Comisia SIE și votul de încredere în Plenul Runit al Parlamentului pentru Gabriel Vlase în fruntea SIE a fost tergiversată de liderul PSD Liviu Dragnea timp de aproape trei săptămâni. Inițial, Dragnea a spus că propunerea lui Vlase „aduce mai multe întrebări decât clarificări”. Apoi, Dragnea a făcut despre Vlase o declarație care a fost interpretată drept o amenințare: „Sper să treacă de audierea din comisie”.

Printr-o alianță atipică PSD-PNL, candidatul propus de Klaus Iohannis la șefia spionajului extern a primit, marți, notă de trecere la audierea din Parlament.    

Comisia parlamentară pentru controlul activității Serviciului de Informații Externe (SIE) i-a dat, marți, aviz favorabil lui Gabriel Vlase pentru a ocupa funcția de director al spionajului extern.

Liberalii sunt de părere că Vlase „nu este cel mai mare rău posibil” din PSD și spun că au încredere în „motivele” lui Iohannis de a propune la SIE un socialdemocrat. Singurul partid care s-a opus și a votat „împotrivă” a fost USR-ul, prin senatorul Nicu Fălcoi. Acesta a spus că Iohannis ar fi trebuit să propună „o persoană independentă” la șefia SIE, nu un lider PSD. „Suntem USR, suntem un partid de sine stătător, nu totdeauna părerile noastre coincid cu părerile preşedintelui României”, a spus Fălcoi.