Achitarea unui tânărde 27 de ani, acuzat că ar fi violat o fată de 17 ani la Cork, într-un proces în care apărarea a susţinut că tânăra a căutat-o cu lumânarea fiindcă avea pe ea o pereche de chiloţi tanga de mătase, a declanşat o furtună în Irlanda. Cazul a ajuns până şi în Parlament, unde deputata Ruth Coppinger, a arătat o pereche de tanga albastră de mătase, în sala de şedinţe, pentru a denunţa ''un prost obicei de a acuza victimele'', atunci când e vorba de hărţuiri, molestări sau violuri asupra femeilor. ''Ar putea părea părea jenant să arăt o pereche de tanga aici…cum gândiţi că s-a simţit victima unui viol, când în mod neaşteptat i se arată lenjeria intimă într-un tribunal?''.

Achitarea presupusului violator, care susţine că raportul a fost consensual, este din 6 noiembrie. Centrul Împotriva Violenţelor asupra Femeilor, de la Dublin, n-a intrat în miezul problemei,  dar a cerut o reformă a sistemului juridic, în care, după părerea lor, de multe ori sunt folosite aceste tipuri de prejudicii împotriva femeilor.

Pe fondul unei crescânde atenţii a media asupra cazului, şi reţelele de socializare au fost inundate de critici la adresa celor ce s-au întâmplat la tribunal. Sub hashtagul #ThisNotConsent, irlandezele au postat fotografii ale lenjeriilor lor intime în toate formele, culorile şi materialele, pentru a protesta împotriva obiceiului de a învinovăţi victimele violenţelor, pentru ce au suportat. În diferite oraşe, au fost manifestaţii. La Cork, unde s-a ţinut procesul, sute de persoane au mărşăluit până la tribunal, unde au depus pe scările acestuia chiloţeii tanga, notează Huffingtonpost.

VIDEO:

 

Te-ar putea interesa și: