Evenimentul Zilei > International > Părinții, devastați. Jihadiștii revendică răpirea a sute de elevi
Părinții, devastați. Jihadiștii revendică răpirea a sute de elevi

Părinții, devastați. Jihadiștii revendică răpirea a sute de elevi

Părinții elevilor credeau că aceștia au fost răpiți de bandiți, în schimbul banilor, o practică curentă în această țară din Africa Occidentală. Însă, spre groaza lor, s-a dovedit că răpitorii fac parte din cea mai sângeroasă grupare teroristă de pe continent: Boko Haram.

Gruparea jihadistă Boko Haram ( în traducere liberă „cărțile occidentale sunt interzise”)  a revendicat răpirea a câteva sute de elevi de liceu din nord-vestul Nigeriei, anunț care i-a „devastat” pe părinți și ar putea marca un punct de cotitură important în extinderea grupului jihadist.

Autoritățile din Nigeria spun că 333 de adolescenți sunt încă dispăruți după atacul asupra internatului lor din Kankara din statul Katsina (nord-vest), în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Într-un mesaj vocal difuzat pe canalele tradiționale ale grupului jihadist, un bărbat care se prezintă ca Abubakar Shekau, liderul istoric al Boko Haram, a susținut că „frații săi sunt în spatele răpirii din Katsina”, scrie Le Point.

Nu este clar câți elevi de liceu sunt în prezent în mâinile lor, unii dintre ei reușind să scape în cursul atacului și s-ar fi putut pierde în mediul rural când au fugit. Dar multe surse locale spun că lipsesc peste 500 de elevi.

Marți, zeci de părinți s-au adunat nu departe de școala publică din Kankara, acum goală, așteptând disperați informații despre dispariția copiilor lor.

„Anunțul revendicării Boko Haram mi-a distrus toate speranțele de a-l revedea în curând pe fiul meu”, a declarat un tată pentru AFP, prezentându-se doar ca „Ahmed”.

O sută de atacatori pe motociclete

„Am crezut că au fost răpiți de bandiți care ar fi cerut o răscumpărare, dar acum, că este vorba de Boko Haram, aasta  schimbă totul”, a spus el dezolat. „Suntem devastați”.

Pe Twitter, guvernatorul statului Katsina, Aminu Bello Masari, a dat asigurări că sunt în curs „discuții” cu răpitorii „pentru a le asigura siguranța copiilor și întoarcerea la familiile lor”.

Peste o sută de bărbați înarmați, pe motociclete, au atacat această școală publică din mediul rural și, în timp ce unii liceeni au reușit să scape, alții au fost prinși, separați în mai multe grupuri și luați de atacatori, potrivit martorilor și supraviețuitorilor, contactați de AFP.

Deși această răpire în masă a reaprins spectrul răpirii din Chibok în 2014, când 276 de tinere au luate în mijlocul nopții din internatul lor, ea a fost atribuită mai întâi „bandiților” care acționau a priori fără o motivație ideologică sau religioasă.

Răpirile în vederea răscumpărării sunt răspândite în această parte a Nigeriei, iar grupurile armate terorizează populațiile, le fură vitele și chiar satele, din motive financiare.

„Am văzut anumite grupuri (de bandiți) care au jurat loialitate față de Shekau în ultimele luni”, notează Idayat Hassan de la Centrul pentru Democrație și Dezvoltare (CDD-Africa de Vest), un grup de reflecție din Abuja.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE