Evenimentul Zilei > International > Parchetul rus cere Germaniei date despre starea lui Navalnîi
Parchetul rus cere Germaniei date despre starea lui Navalnîi

Parchetul rus cere Germaniei date despre starea lui Navalnîi

Procuratura rusă a cerut, joi, Berlinului datele sale despre sănătatea opozantului Alexei Navalnîi, în timp ce a pretins că nu vede „nicio dovadă de fapte criminale”.

Principalul oponent al lui Putin se află în comă într-un spital din Berlin, după otrăvire probabilă, după cum denunță apropiații acestuia.

„Partea germană a fost invitată să ofere autorităților ruse explicații, informații și dovezi ale diagnosticelor preliminare formulate de aceasta, precum  și documente privind datele medicale și de cercetare de la specialiștii germani”, a indicat Parchetul rus într-un comunicat, scrie Le Figaro.

Poliţia rusă a anunţat joi că a deschis o primă „examinare preliminară” a afacerii Aleksei Navalnâi, care potrivit medicilor săi germani a fost probabil otrăvit, o pistă pe care Moscova a respins-o până acum.

Anchetatorii ruşi au lansat „examinări preliminare legate de spitalizarea lui Aleksei Navalnîi la 20 august la Omsk”, a anunţat într-un comunicat filiala din Siberia a Ministerului rus de Interne, adăugând că a inspectat locurile pe unde a trecut el şi a confiscat „peste 100 de obiecte care ar putea avea valoare de probă”.

În vârstă de 44 de ani, Navalnîi a fost în ultimul deceniu unul dintre cei mai duri oponenţi interni ai preşedintelui rus Vladimir Putin, organizând mai multe serii de proteste împotriva liderului de la Kremlin, pe care îl acuză de perpetuarea fenomenului extrem de răspândit al corupţiei.

Parchetul a adăugat că nu are „nicio dovadă de acte criminale intenţionate împotriva lui Aleksei Navalnîi”. „Este o practică obişnuită să organizezi o asemenea inspecţie în caz de accident ce implică pasageri aerieni”, a precizat Parchetul rus, scrie Agerpres.

Camera de hotel unde s-a aflat el la Tomsk, oraşul unde Navalnîi ar fi fost otrăvit, potrivit apropiaţilor săi, a fost de asemenea examinată, precum şi „datele de pe camerele de supraveghere video”.

Navalnîi este în comă indusă medical la un spital din Berlin unde a fost transportat sâmbătă după ce a căzut bolnav în timpul unui zbor în Rusia.

Clinica germană susţine că primele examinări medicale indică o otrăvire, în timp ce medicii ruşi care l-au tratat pe Navalnîi într-un spital din Siberia au contrazis diagnosticul.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: