Evenimentul Zilei > International > Cazul Navalnîi ia amploare. Poliția rusă, prima examinare preliminară. Ce s-a aflat?
Cazul Navalnîi ia amploare. Poliția rusă, prima examinare preliminară. Ce s-a aflat?

Cazul Navalnîi ia amploare. Poliția rusă, prima examinare preliminară. Ce s-a aflat?

Poliția din Rusia a anunțat deja că o primă anchetă a fost începută. Din primele informații se conturează deja o ipoteză șocantă.

Poliţia rusă a anunţat joi că a deschis o primă „examinare preliminară” a afacerii Aleksei Navalnîi, care potrivit medicilor săi germani a fost probabil otrăvit, o pistă pe care Moscova a respins-o până acum.

Anchetatorii ruşi au lansat „examinări preliminare legate de spitalizarea lui Aleksei Navalnîi la 20 august la Omsk”, a anunţat într-un comunicat filiala din Siberia a Ministerului rus de Interne, adăugând că a inspectat locurile pe unde a trecut el şi a confiscat „peste 100 de obiecte care ar putea avea valoare de probă”.

Navalnîi este în comă indusă medical la un spital din Berlin unde a fost transportat sâmbătă după ce a căzut bolnav în timpul unui zbor în Rusia. Clinica germană susţine că primele examinări medicale indică o otrăvire, în timp ce medicii ruşi care l-au tratat pe Navalnîi într-un spital din Siberia au contrazis diagnosticul.

În vârstă de 44 de ani, Navalnîi a fost în ultimul deceniu unul dintre cei mai duri oponenţi interni ai preşedintelui rus Vladimir Putin, organizând mai multe serii de proteste împotriva liderului de la Kremlin, pe care îl acuză de perpetuarea fenomenului extrem de răspândit al corupţiei.

Lui Navalnîi i s-a făcut rău la 20 august în timpul unui zbor de la Tomsk, oraş din Siberia, spre Moscova, iar aeronava a aterizat de urgenţă în oraşul siberian Omsk pentru ca opozantul să fie spitalizat şi să primească primele îngrijiri, scrie Agerpres.


Spitalul din Berlin care îl tratează pe opozantul rus Aleksei Navalnîi a confirmat că acesta a fost otrăvit cu o substanță care aparține „grupului de inhibitori de colinesterază”.

Spitalul Charite a emis un comunicat în care se arată că „probele clinice arată o intoxicare cu o substanță care aparține grupului inhibitorilor de colinesterază”. Medicii spun că starea sa este gravă dar viața nu îi este amenințată.

„Efectul otrăvii, inhibarea colinesterazei în organism a fost dovedită de mai multe ori și în mai multe laboratoare independente. Dl. Navalnîi este tratat cu atropină”, se arată în comunicatul medicilor germani.