Evenimentul Zilei > Justitie > Parchetul General: Doi directori din UMF „Carol Davila”, trimişi în judecată pentru luare de mită
Parchetul General: Doi directori din UMF „Carol Davila”, trimişi în judecată pentru luare de mită

Parchetul General: Doi directori din UMF „Carol Davila”, trimişi în judecată pentru luare de mită

Doi directori din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Carol Davila" din Bucureşti au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni de corupţie, a anunţat, luni, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ).

Potrivit unui comunicat, Dan Pahoni a fost trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu şi conflict de interese, iar Corina-Antoaneta Angheluţă, pentru luare de mită şi abuz în serviciu, potrivit Agerpres.

În acelaşi dosar, au mai fost trimişi în judecată oamenii de afaceri Elena Bărbulete şi Cristian Dumitroiu – pentru dare de mită.

Potrivit rechizitoriului, Dan Pahoni, în calitate de director general administrativ, şi Corina-Antoaneta Angheluţă, în calitate de director tehnic, în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, au atribuit contracte de achiziţie publică, cu încălcarea cadrului legislativ care reglementează sistemul achiziţiilor publice, unor societăţi comerciale deţinute sau controlate de oameni de afaceri aflaţi în cercul lor relaţional.

"Pentru atribuirea contractelor de achiziţie publică, Dan Pahoni şi Corina-Antoaneta Angheluţă au pretins şi primit de la administratorii firmelor beneficiare diferite sume de bani", susţin procurorii.

De asemenea, conform sursei citate, cei doi au dispus divizarea achiziţiilor publice în mai multe contracte distincte, care să se încadreze în limitele valorice impuse de OUG nr. 34/ 2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de servicii, astfel încât să poată fi aplicată fie procedura de achiziţie directă, fie cea simplificată a cererii de ofertă, iar contractele să fie direcţionate către firmele agreate.

Pentru acelaşi tip de activitate, în speţă reabilitarea unor imobile aflate în patrimoniul UMF şi aproximativ în aceeaşi perioadă de timp, decembrie 2014 – martie 2015, "au fost încheiate mai multe contracte cu societăţile deţinute sau controlate de Elena Bărbulete şi Cristian Dumitroiu, oameni de afaceri aflaţi în cercul relaţional al lui Pahoni şi Angheluţă".

"Astfel, Bărbulete Elena şi Dumitroiu Cristian, în calitate de reprezentanţi a două societăţi comerciale ce au derulat cu U.M.F. contracte de prestări servicii, au oferit celor doi inculpaţi importante sume de bani, în schimbul atribuirii de contracte în regim preferenţial", arată PÎCCJ.

De asemenea, în urma probatoriului administrat în cauză, a reieşit faptul că Dan Pahoni, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a semnat, în noiembrie 2013, "atât un act adiţional prin care se prelungea un contract având ca obiect închirierea unui spaţiu aparţinând UMF "Carol Davila" către o societate comercială administrată de fiica sa, cât şi unul având obiect similar, încheiat în favoarea unei societăţi al cărei administrator de fapt era inculpatul însuşi".

Dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Bucureşti.