Evenimentul Zilei > Justitie > S-a AFLAT ADEVĂRUL. Ce sumă FABULOASĂ câștigă Adina FLOREA. De unde obține PROCURORUL acești BANI
S-a AFLAT ADEVĂRUL. Ce sumă FABULOASĂ câștigă Adina FLOREA. De unde obține PROCURORUL acești BANI

S-a AFLAT ADEVĂRUL. Ce sumă FABULOASĂ câștigă Adina FLOREA. De unde obține PROCURORUL acești BANI

Secţia de investigare a magistraţilor, înfiinţată în urmă cu o lună în Parchetul General, are 849 de dosare înregistrate, dintre care 16 le-a clasat, iar unul a fost trimis în instanţă spre judecare.

De asemenea, în secţie sunt şase grefieri, dar şi cinci ofiţeri de poliţie judiciară, care au fost delegaţi pentru derularea activităţii de urmărire penală, începând cu data de 12 noiembrie.

Parchetul General oferă şi o statistică cu privire la situaţia dosarelor de la această secţie:

total dosare înregistrate – 849 (dintre care: judecători – 642, procurori – 675, alte persoane cercetate alături de magistraţi – 625), dintre care 714 – preluate şi 135 – nou intrate;

total dosare soluţionate – 17 (dintre care unul cu rechizitoriu) şi 16 clasări;

total plângeri împotriva soluţiilor de clasare dispuse până la data înfiinţării Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie – 80, care vizează un număr de 20 judecători, 83 procurori şi 51 alte persoane cercetate alături de magistraţi.

Secţia a fost înființată în cadrul Parchetului General și a devenit operaţională pe 23 octombrie 2018.

Funcția de adjunct al Secției este ocupată de către procuroarea Adina Florea, candidata lui Tudorel Toader la şefia DNA, dar respinsă de președintele Iohannis. Aceasta câștigă lunar în jur de 15.000-16.000 de lei la care se adaugă aproape 10.000 de lei diurne în condițiile în care este asimilată detașaților și are domiciliu în altă localitate

Practic, Secția urmează să preia toate dosarele cu magistrați aflate în lucru. Este vorba de peste 1400 de dosare din întreaga țară: în jur 300 de la DNA, peste 260 de la Secția de urmărire penală și criminalistică (SUPC), câteva de la DIICOT și Secția Parchetelor Militare, restul de la cele 16 parchete de pe lângă curțile de apel din țară, scrie G4media.

Vor fi preluate la Secția pentru magistrați inclusiv dosarele de la DIICOT și SUPC privind protocolul publicat de Vâlcov, cauze care o vizează pe Adina Florea, candidata lui Tudorel Toader la șefia DNA. Culmea e că Adina Florea a obținut vineri un post de procuror de execuție la această secție, în urma unui interviu desfășurat vineri la CSM și, prin urmare, ea ar putea fi investigată de colegii ei.a

Vor fi preluate și dosarele deschise la Secția Parchetelor Militare (SPM) privind protocoalele încheiate de SRI cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ alias Parchetul general sau Ministerul Public) și care îi vizează pe Laura Codruța Kovesi și foștii șefi ai SRI, George Maior și Florian Coldea, au explicat surse judiciare pentru G4Media.ro. ”Dacă într-o cauză este un magistrat implicat, atunci dosarul merge la această secție”, a declarat un judecător, care a dorit să își păstreze anonimatul.

 Nou înființata Secție pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului general va prelua și arhivele cu dosarele privind magistrații de la celelalte parchete. „E vorba de arhiva curentă (care vizează ultimii 2-3 ani) și arhiva generală, care conține dosarele cu magistrați clasate și care nu au fost distruse, adică cele din ultimii 15 ani”, Numai arhiva de la SUPC ar conține 1527 de dosare cu magistrați, soluționate, deci în total, din întreaga țară, vor fi de ordinul miilor. În România sunt în jur de 7000 de magistrați și aproape fiecare dintre ei a avut măcar o plângere formulată împotriva lui de un justițiabil nemulțumit. ”Noua secție va avea o arhivă de date extrem de importantă. Practic, fiecare plângere soluționată, clasată, împotriva unui magistrat din ultimii 15 ani, va ajunge la ei. Actuala putere a înfierat SIPA (serviciul secret al Ministerului Justiției care a funcționat pe vremea PSD-ului lui Adrian Năstase), însă noua secție pentru magistrați va avea acces la o bază de date cu informații despre magistrați mult mai importantă ca SIPA”.