Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a fost principalul invitat din afara țării la parada de Ziua Republicii, când se aniversează adoptarea Constituției Indiei, în anul 1950.
Copii, dansatori populari, batalioane de militari și polițiști au mărșăluit în zona de paradă a capitalei indiene, după care a urmat parada cu tehnică militară, printre care se numără tunuri americane Ultra Light Howitzer de tip M777, tancuri de luptă de tip T-90, sistemele de rachete capabile să transporte focoase nucleare, realizate pe plan local, precum și vehicule de luptă pentru infanterie.
Milioane de indieni din toată țara au vizionat parada care a durat 90 de minute, la televizor.
Tema paradei a fost cea de-a 150-a aniversare a liderului independenței Indiei, Mahatma Gandhi.
În toate provinciile indiene s-au desfășurat parade asemănătoare, inclusiv în Jammu-Kashmir și Manipur, unde militanții separatiști nu acceptă conducerea indiană și au făcut apel la grevă generală. Nu au apărut informații imediate despre posibile violențe ale insurgenților în aceste zone.
Posibilitatea unui atac din partea insurgenților a determinat autoritățile să aducă peste 50.000 de soldați și polițiști pentru a păzi traseul paradei în capitala indiană.
De asemenea, patru veterani ai armatei naționale indiene, cu vârste de peste 90 de ani, au participat la paradă, așezați la tribuna de onoare. Aceștia sunt discipolii lui Subhash Chandra Bose, lider al Partidului Congresului, care a înființat armata indiană pentru a lupta împotriva conducătorilor coloniali britanici, cu ajutorul japonezilor, în anii 1940.
Bose a susținut nevoia de luptă armată pentru obținerea independenței Indiei și a condus aripa radicală a Partidului Congresului de la sfârșitul anilor 1920 și în anii 1930.

 

 

Te-ar putea interesa și: