Rețeta de papanași este una dintre cele mai simple din bucătăria românească. Pentru că deși sunt delicioși și simpli de preparat, papanașii au ajuns să fie gătiți mai mult în restaurante decât acasă, iată o rețetă simplă, pe care poți să o gătești chiar tu.

Pentru o porție de papanași ai nevoie de următoarele ingrediente:

– 500 g brânză de vacă

– 350 g făină

– 4 linguri cu griș

– 100 g zahăr

– 2 ouă

– un praf de sare

– o linguriță cu bicarbonat de sodiu

– 2 lingurițe cu coajă de lămâie

– 1 pliculeț zahăr vanilat

– ulei pentru prăjit

– smântână

– dulceață

 

Amestecă într-un bol cu telul brânza cu zahărul, zahărul vanilat, grișul, sarea, coaja de lămâie, ouăle și bicarbonatul stins cu oțet. La sfârșit adaugă treptat făina și frământă, până ce vei obține un aluat moale, ușor de modelat. Aluatul final trebuie să fie moale ca o plastilină, dar compact și fără să aibă tendința să se desfacă.

După ce ai lăsat aluatul să se odihnească 15-20 de minute, împarte coca în 8 bucăți egale. Cu mâinile pudrate cu făină, ia câte o felie și formează două sfere, una mică cât o nucă și una mare. Pe cea mare aplatizeaz-o și fă-i cu degetul o gaură în mijloc.

Încinge foarte bine uleiul și prăjește papanașii, la foc mediu, până se rumenesc ușor. Apoi scoate-i pe hârtie absorbantă. Poți să-i servești cu smântână și dulceață, de preferat acrișoară. Poftă bună!