Papa Leon al XIV-lea cere eliberarea jurnaliștilor arestați: Au povestit adevărul
- Teodora Vitan
- 13 mai 2025, 06:25

Într-o audiență dedicată presei, desfășurată luni la Vatican, Papa Leon al XIV-lea a lansat un apel ferm pentru eliberarea jurnaliștilor încarcerați, pe care i-a numit „martori ai adevărului”.
Papa Leon al XIV-lea, apel pentru jurnaliștii încarcerați
Suveranul Pontif a transmis „solidaritatea Bisericii” acestor jurnaliști „pentru că au căutat şi povestit adevărul”. El a elogiat curajul celor care relatează din zone de conflict și a subliniat importanța muncii lor:
„Biserica recunoaşte în aceşti martori mă gândesc la cei care relatează războiul punându-şi viaţa în pericol – curajul celor care apără demnitatea, justiţia şi dreptul popoarelor de a fi informate”. Papa a insistat că „numai popoarele informate pot face alegeri libere”.
Un apel la apărarea libertății presei și comunicarea păcii
Papa Leon al XIV-lea, în vârstă de 68 de ani și ales joi în urma a două tururi de scrutin în Conclav, a cerut protejarea libertății de exprimare: „Suferinţa acestor jurnalişti încarceraţi pune la încercare conştiinţa naţiunilor şi comunităţii internaţionale, ne îndeamnă pe toţi să protejăm bunul preţios al libertăţii de exprimare şi al presei”.
În discursul său, el i-a încurajat pe reprezentanții mass-mediei să aleagă „comunicarea păcii”: „Vă aflaţi în prima linie pentru a povesti conflictele şi speranţele de pace, situaţiile de nedreptate şi de sărăcie şi munca tăcută a multora pentru o lume mai bună. De aceea vă cer să alegeţi cu conştiinţă şi curaj calea unei comunicări a păcii”.
Provocările epocii moderne
Papa a reluat mesajul său de duminică, când, în prima sa rugăciune la balconul Bazilicii Sfântul Petru, a cerut „marilor acestei lumi” pacea. El a vorbit despre „provocările” „parcurgerii şi povestirii” unor vremuri „dificile” și a transmis un avertisment: „să nu se cedeze niciodată mediocrităţii”.
Printre temele de actualitate abordate s-a numărat și inteligența artificială, pe care a discutat-o sâmbătă în fața cardinalilor. Suveranul Pontif a considerat că IA necesită „responsabilitate şi discernământ”. În acest context, Papa a transmis că „una dintre cele mai importante provocări este promovarea unei comunicări capabile să ne scoată din Turnul Babel în care ne aflăm uneori” și a subliniat că „o comunicare zgomotoasă, musculoasă, nu este necesară”, îndemnând la „o comunicare capabilă să asculte, să adune vocile celor slabi care nu au voce”, potrivit afp.