Ierarhilor catolici din întreaga lume li s-a cerut să lanseze o consultare în rândul comunităților pe care le conduc, urmând să se reunească din nou în cadrul unui Sinod episcopal peste 10 luni. În acest sens, ei au primit un chestionar cu 46 de întrebări legate de opiniile lor despre persoanele divorțate și cuplurile formate din persoane de același sex.

O primă rundă de consultări care a avut loc în acest an, în perspectiva pregătirii Conciliului din luna octombrie, a arătat că o majoritate a credincioșilor catolici nu înțeleg sau nu urmează principiile bisericii cu privire la căsătorie și etica sexuală.

Marți, episcopilor li s-a cerut să extindă până la 15 aprilie data până la care trebuie să fie finalizate consultările, ale căror rezultate vor fi incluse într-un document de lucru care potrivit Vaticanului ar urma să fie publicat până la 1 iunie 2015.

Episcopii care vor lua parte din Conciliul din 4-25 octombrie anul viitor vor putea face recomandări Papei Francisc, care va avea ultimul cuvânt asupra oricăror eventuale modificări ale textului.

Suveranul Pontif a dat până acum mai multe semnale că dorește ca Biserica să fie mai tolerantă față de persoanele pe care le consideră drept păcătoși. La Sinodul din octombrie, această „fleixibilizare” a fost respinsă la vot, dar chestiunile au fost păstrate pe ordinea de zi pentru Sinodul următor.