Evenimentul Zilei > International > Papa Francisc i-a ridicat în rang de cardinali pe prelații care-i vor alege succesorul
Papa Francisc i-a ridicat în rang de cardinali pe prelații care-i vor alege succesorul

Papa Francisc i-a ridicat în rang de cardinali pe prelații care-i vor alege succesorul

Papa a făcut, duminică, în Piața Sfântul Petru, un anunț surpriză. A decis ridicarea la cel mai înalt grad de cardinal a 14 prelați romano-catoloci, grupul de elită al clericilor care îi sunt cei mai apropiaţi sfătuitori. Vestea vine la patru zile după ce suveranul pontif a anunțat că ar putea demisiona. În timpul unei slujbe la Vatican, suveranul pontif l-a dat drept exemplu pe Apostolul Pavel, cel care a ştiut să se retragă atunci când a fost cazul.

Cardinalii au dreptul de a se întruni într-un conclav pentru alegerea succesorului său dacă nu au împlinit vârsta de 80 de ani, informează Reuters, citat de Agerpres. Potrivit suveranului pontif, ceremonia de ridicare în rang a celor nominalizaţi, cunoscută sub denumirea de consistoriu, va avea loc la 29 iunie.
Numirea unor noi cardinali se numără printre cele mai semnificative puteri ale unui papă, permiţându-i acestuia să influenţeze viitorul a 1,2 miliarde de membri ai Bisericii Catolice, notează sursa citată.
După ceremonia din iunie, numărul cardinalilor numiţi de Papa Francisc de la alegerea sa în 2013 se va ridica la 74, conform statisticilor publicate pe site-ul Vaticanului, citate de Reuters.
Numai cardinalii cu vârsta sub 80 de ani – cunoscuţi sub denumirea de cardinali electori – pot lua parte la conclavul ţinut cu uşa închisă care alege din rândurile sale un nou papă.
Nu se cunoaşte deocamdată câţi dintre cei 14 vor putea vota în cadrul conclavului.
Doi dintre cei numiţi de Papă sunt episcopul Luis Ladaria Ferrer, şeful departamentului doctrinar de la Vatican, cunoscut sub numele de Congregaţia pentru Doctrina Credinţei, şi arhiepiscopul Angelo Becciu, secretarul de Stat adjunct al Vaticanului, precizează sursa citată. Ambii activează în prezent în aparatul administrativ al Sfântului Scaun, cunoscut sub numele de Curia Romană.