Delegaților le-au fost prezentate mărturii video cutremurătoare. Una dintre victime a afirmat că a fost violată încă de la 15 ani de un preot și că a rămas de trei ori însărcinată, dar a fost silită să facă avort de fiecare dată.

La rândul său, Papa i-a rugat pe cei prezenți să „asculte strigătele copiilor care cer să li se facă dreptate” și să pună la punct „măsuri concrete și eficiente” împotriva acestui flagel. Acțiunea Papei nu este însă privită cu foarte multă încredere de manifestanții adunați în apropierea Vaticanului.

Multe dintre victimele acestor abuzuri spun că Papa afirmă de ani în șir că manifestă „toleranță zero” față de astfel de abuzuri, dar deocamdată nimic nu s-a schimbat. Și în rândurile clerului catolic există reticență față de modul în care Papa abordează problema, mai ales.în cercurile conservatoare.

Cardinalii Raymond Burke și Walter Brandmuller cred că liberalul Papă Francisc nu va rezolva nimic, pentru că pune greșit problema. Cei doi susțin că abuzurile preoților sunt în mai mare măsură îndreptate împotriva băieților (75 la sută) și că adevărata problemă sunt homosexualii din Biserică.

Nu e prima dată când cei doi cardinali vorbesc despre o rețea de homosexuali în cadrul Bisericii, inclusiv la Vatican. Cardinalul american Burke declara acum câteva luni într-un interviu: „Cred că trebuie să existe o recunoaștere deschisă a faptului că avem o problemă foarte gravă- o cultură homosexuală în Biserică, în special în rândul clerului și al ierarhiei”. Cum nenumăratele apeluri ale celor doi cardinali au rămas fără răspuns, Burke și Brandmuller au trimis o scrisoare deschisă extrem de dură chiar înainte de deschiderea reuniunii de la Vatican.

"Acum, în lumina recentelor scandaluri, se pare clar că într-adevăr există o cultură homosexuală, nu doar între clerici, ci chiar în cadrul ierarhiei, care trebuie purificată de la rădăcină". Mai mult, într-un interviu acordat recent, cardinalul Walter Brandmuller a explicat de ce a semnat această scrisoare: "Ciuma acestei agende homosexuale a fost răspândită în cadrul Bisericii, promovată de rețele organizate și protejată de un climat de complicitate și o conspirație a tăcerii".

O conspirație din care nu fac parte numai clericii, se pare, ci și mass-media pe care cardinalii o acuză că încearcă să ascundă faptul că abuzurile sunt preponderent de natură homosexuală. Burke și Brandmuller nu sunt singurii care cred că Biserica a intrat sub influența homosexualilor.

Fostul nunțiu papal Carlo Maria Viganò se întreabă "De ce cuvântul homosexualitate nu apare niciodată în documentele oficiale recente ale Sfântului Scaun?" (…). "Aceasta nu înseamnă în niciun caz că majoritatea celor care au o înclinație homosexuală sunt agresori, dar rămâne faptul că majoritatea covârșitoare a abuzurilor a fost provocată de către clericii homosexuali asupra unor băieți".

Mai mult, Viganò nu ezită să arate cu degetul acuzator chiar spre Suveranul Pontif: "De ce păstrează Papa Francisc și chiar numește printre colaboratorii săi apropiați oameni care sunt homosexuali notorii?" (…)" De ce a refuzat să răspundă unor întrebări legitime și sincere despre aceste numiri?

Procedând astfel, el și-a pierdut credibilitatea că vrea să reformeze Curia și să lupte împotriva corupției".