Evenimentul Zilei > Actualitate > La câteva luni după vizită, Papa Francisc a făcut o schimbare majoră pentru România
La câteva luni după vizită, Papa Francisc a făcut o schimbare majoră pentru România

La câteva luni după vizită, Papa Francisc a făcut o schimbare majoră pentru România

Papa Francisc l-a numit pe Monseniorul Aurel Percă în funcția de Arhiepiscop Mitropolit de București, în locul IPS Ioan Robu, care a ajuns la vârsta de 75 de ani. Conform normelor bisericești în vigoare, Codul de Drept Canonic, împlinind vârsta de 75 de ani, ÎPS Ioan Robu i-a înaintat Papei Francisc o scrisoare prin care a renunţat la oficiu.

Suveranul Pontif a acceptat renunțarea Monseniorului Ioan Robu la conducerea Arhidiecezei Romano-Catolice de București și l-a numit pe Monseniorul Aurel Percă, până acum Episcop auxiliar al Diecezei de Iași.

Monseniorul Aurel Percă va lua în posesie Arhidieceza Romano-Catolică de București sâmbătă, 11 ianuarie 2020, în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne celebrate în Catedrala Sfântul Iosif din Capitală. Până atunci, prin voința Papei Francisc, Arhidieceza va fi condusă în continuare de Mons. Ioan Robu, ca Administrator Apostolic.

Despre procesul de numire a noului Arhiepiscop Mitropolit, a explicat pentru EVZ, părintele Francisc Doboș (foto), purtătorul de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice București. „Acest lucru este continuitatea din punct de vedere ierarhic a Bisericii. În Biserica Catolică, la vârsta de 75 de ani, episcopii îi transmit o scrisoare Sfântului Părinte prin care își pun serviciul lor în fruntea diecezei. Atunci, Suveranul Pontif numește un alt episcop. Iar Nunțiatura Apostolică face toate certările privind propunerea noului episcop. Aceasta trimite trei propuneri de candidați către Sfântul Scaun în vederea noului episcop, alături studiile aferente, iar Suveranul Pontif alege din cele trei propuneri”.

 

ÎPS Aurel PERCĂ (foto) s-a născut la 15 august 1951 în Săbăoani, județul Neamţ, Dieceza de Iaşi. A absolvit școala elementară (1965) și liceul în Săbăoani (1969). La Iaşi, a absolvit Şcoala de Cantori în 1973, iar cursurile Institutului Teologic din Iaşi în 1979. A fost hirotonit preot pentru dieceza de Iaşi la 29 iunie 1979 de către E. S. Mons. Jakab Antal.

De-a lungul celor 40 de ani de preoție a îndeplinit mai multe misiuni pastorale, responsabilităţi şi funcţii. Între 1979-1980 a fost vicar parohial în parohia „Sfântul Nicolae” din Bacău. Fiind trimis la Roma în 1980, a obţinut Licenţa în Teologie patristică la Institutul Pontifical Oriental (1983) şi în Teologie morală la Academia Alfonsiană (1985).

Revenind în România, a fost numit Cancelar la ordinariatul episcopiei de Iaşi (1985), asumându-şi în același timp funcţia de profesor de Teologie morală și Patrologie la Institutul Teologic din Iași. Rector al Seminarului „Sfântul Iosif” din Iași între 1989 – 1994, la 1 august 1994 a fost numit Vicar General al aceleiași dieceze, continuând să predea Teologia morală la respectivul Institut Teologic.

În 29 septembrie 1999, Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit în funcția de Episcop auxiliar pentru Dieceza de Iași şi titular de Mauriana, primind consacrarea episcopală la 8 decembrie 1999 în noua Catedrală din Iași.

Arhiepiscopia Romano-Catolică de București are o suprafață de 92.120 km2 și 60.500 de romano-catolici, dintr-o populație totală de 8.870.000 de locuitori. Este organizată în 67 de parohii şi are 145 de preoţi diecezani (din care 45 activează în alte dieceze), 12 preoţi rezidenţi neîncardinaţi, 35 de preoţi călugări, 285 de persoane consacrate (15 călugări şi 270 de călugăriţe).

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: