Evenimentul Zilei > Social > Papa Francisc a emis un document prin care permite femeilor accesul la lectorat și acolitat
Papa Francisc a emis un document prin care permite femeilor accesul la lectorat și acolitat

Papa Francisc a emis un document prin care permite femeilor accesul la lectorat și acolitat

LA REPUBBLICA. Papa Francisc a stabilit printr-un document intitulat ”Spiritus Domini” ca slujirile lectoratului și acolitatului să fie de acum înainte accesibile și femeilor, într-o formă stabilă și instituționalizată cu un mandat specific.

Papa Francisc a emis un document prin care permite femeilor accesul la lectorat și acolitat. Cele două slujiri liturgice (”ministeria”) au în vedere proclamarea Cuvântului lui Dumnezeu (lectoratul) și slujirea altarului (acolitatul), acestea fiind până acum rezervate bărbaților, în special seminariștilor care urmează un parcurs de pregătire la sacramentul preoției ministerele.

Procedura era deja permisă, însă începând de astăzi, devine o reformă stabilă pentru întreaga Biserică Catolică, în conformitate cu dreptul canonic, legea fiind instituționalizată de Pontif printr-un mandat specific.

În multe parohii există deja femei care citesc lecturile zilei, sau care distribuie Sfânta Împărtăşanie împreună cu preotul în timpul slujbelor religioase. Mulți episcopi autorizează deja această practică, chiar dacă nu toate parohiile sunt atât de „deschise”. Până acum, însă, toate acestea se petreceau prin derogare, graţie unei concesii care extindea limitele stabilite în 1972 de Papa Paul al VI-lea.

Potrivit Vatican News, Papa Montini, chiar dacă a abolit așa-numitele „ordine minore”, a decis să permită accesul la aceste ministere doar bărbaţilor, deoarece îi considera apţi pentru preoţie.

Acum, însă Papa Francisc, în urma dezbaterilor care au avut loc la ultimele Sinoduri ale Episcopilor, a dorit să oficializeze această prezență feminină la sfântul altar.

Prin documentul ”Spiritus Domini”, Papa Francisc formalizează schimbarea, modificând primul paragraf al canonului 230 din Codul de Drept Canonic şi stabilind că femeile pot avea acces la aceste slujiri printr-un act liturgic care le conferă o valoare instituțională.

Papa Francisc formalizează schimbarea

Gestul Papei a venit şi ca un răspuns la numeroasele cereri sosite în urma mai multor întâlniri sinodale. Aceste reuniuni, explică Suveranul Ponrf în text, au reamintit că aceste slujbe au la bază „preoția comună a botezului și pot fi săvârşite de toți creștinii, laici și laice”. În același timp, Biserica nu are în niciun fel facultatea de a conferi femeilor sacramentul preoției.

Documentul este însoțit de o scrisoare a Papei adresată prefectului Congregației pentru Doctrina Credinței, cardinalului Luis Ladaria, în care Suveranul Pontif explică modul în care decizia sa a fost luată în lumina „orizontului de reînnoire trasat de cel de-al II-lea Conciliu Vatican” și a „redescoperirii coresponsabilității tuturor celor botezați în Biserică și, mai ales, a misiunii laicilor”.

Ioan Paul al II-lea spusese deja că „în ceea ce privește ministerele rânduite, Biserica nu are în niciun caz puterea de a conferi femeilor hirotonirea preoțească”. Însă „pentru ministerele nerânduite este posibil, și astăzi pare chiar oportun, să depășim această rezervă”.

Decizia Papei Francisc are ca scop recunoașterea, şi prin intermediul unui act liturgic, „a prețioasei contribuții pe care mulți laici, inclusiv femei, au oferit-o vieții și misiunii Bisericii”.

(Rador)