Evenimentul Zilei > International > Papa de la Roma, sub influența Gretei. Ce va rosti pontiful la 1 ianuarie
Papa de la Roma, sub influența Gretei. Ce va rosti pontiful la 1 ianuarie

Papa de la Roma, sub influența Gretei. Ce va rosti pontiful la 1 ianuarie

În tradiționalul mesaj de 1 ianuarie, Papa Francisc va cere o „conversie ecologică integrală”

În mesajul său tradițional de pace, care va fi citit în toate bisericile de la 1 ianuarie, Papa Francisc solicită o „conversie ecologică integrală”, care să implice noi relații umane și respect pentru „creație”.

„O neînțelegere a propriilor noastre principii ne-a determinat uneori să justificăm maltratarea naturii, dominația despotică a ființei umane peste creație, războaie, nedreptate și violență”, deplânge Papa, în această document distribuit în avans ca în fiecare an, informează 20 Minutes.

Pentru suveranul pontif, oamenii trebuie să opereze o „convertire ecologică”, deoarece trebuie „să cultive și să păstreze pentru generații resursele naturale, multe forme de viață și Pământul în sine”.

Disuasiunea nucleară în vizor

„Conversia ecologică trebuie înțeleasă în mod cuprinzător”, ca „o nouă privire asupra vieții”, relația dintre oameni și natură, a spus papa.
În mesajul său, argentinianul Jorge Bergoglio explică că războaiele și conflictele care s-au succedat pe parcursul istoriei umane „cu o capacitate distructivă în creștere” sunt rezultatul „exploatării și corupției care alimentează ura și violența”.

În mesajul său, el a denunțat încă o dată – ca în timpul călătoriei sale recente în Japonia – disuasiunea nucleară, care „nu poate decât să creeze o securitate iluzorie”.

„Nu ne putem preface că menținem stabilitatea globală de frica anihilării, într-un echilibru mai mult decât oricând instabil, atârnat la un pas de colaps nuclear”, adaugă el.

Pentru papa, este necesar să avem în vedere „un nou mod de a trăi în casa comună, de a fi preocupați de modele de societate care favorizează înflorirea și permanența vieții în viitor și de a dezvolta binele comun”.

Este esențial să ne îndreptăm spre „o relație pașnică între comunități și Pământ, între prezent și memorie, între experiențe și așteptări”, a spus papa.