Evenimentul Zilei > International > Panică mondială! Marile puteri ale lumii, la un „Summit de urgenţă” 
Panică mondială! Marile puteri ale lumii, la un „Summit de urgenţă” 

Panică mondială! Marile puteri ale lumii, la un „Summit de urgenţă” 

Rusia şi Arabia Saudită au anunțat că joi va avea loc un „summit de urgenţă" al G20, care va avea ca temă de dezbatere lupta împotriva pandemiei de coronavirus.

Evenimentul va avea loc prin videoconferință, sub preşedinţia regelui Salman al Arabiei Saudite

„Regele Salman va prezida reuniunea pentru a pregăti un răspuns global şi coordonat pandemiei de COVID-19 şi implicaţiilor sale umane şi economice”, a făcut cunoscut Arabia Saudită într-un comunicat dat publicităţii în cursul nopţii de marţi spre miercuri.

La acest summit vor mai participa, alături de cele mai puternice state din punct de vedere economic, și alte țări, precum Spania, Iordania, Singapore sau Elveţia,

De asemenea, și-au mai anunțat prezența şi lideri ai unor organizaţii internaţionale, ca Naţiunile Unite, Banca Mondială, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi a Comerţului (OMC).

Organizarea summitului de urgenţă fusese anunţată mai devreme de Moscova, precizând că preşedintele rus, Vladimir Putin, va participa la acesta.

Arabia Saudită, care deţine în prezent preşedinţia prin rotaţie a G20, a lansat săptămâna trecută un apel la un „summit virtual” în urma criticilor legate de lipsa de acţiune a acestei entităţi în faţa crizei sanitare mondiale.

Luni, preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi omologul său chinez, Xi Jinping, s-au pronunţat la rândul lor pentru un summit extraordinar al G20 privind aspectele sanitare şi economice ale crizei coronavirusului.

Maladia COVID-19 a făcut cel puţin 18.040 de morţi în întreaga lume şi a contaminat peste 400.000 de persoane de la apariţia sa în decembrie în China, potrivit agerpres.ro