Medicul în cauză, o femeie a fost de gardă în noaptea de 4/5 aprilie 2020 și a venit în contacta atât cu alți angajați, cadre medicale și agenți de pază, cât și cu mai mulți deținuți, care au fost consultați.

Direcția de Sănătate Public Cluj a demarat o anchetă epidemiologică la Penitenciarul Spital Dej, pentru a stabili toate persoanele cu care medicul a intrat în contact.

Subinspectorul de Poliție Penitenciară, Cristina Cârlan a declarat pentru EvZ că la nivelul acestui spital, începând cu data de 1 aprilie 2020, au fost dispus măsuri de protecție a personalului medical, în sensul că aceștia vin la serviciu pe ture, dinainte stabilite, astfel să nu intre în contact cu alți colegi. ”Toți angajații din tura respectivă se află la în autoizolare la domiciliu. Testele efectuate în cadrul anchetei epidemiologice vor stabili dacă aceștia sunt sau nu infectați. Vreau să mai adaug că medicul în cauză a purtat mănuși și mască de protecție”, a spus subinspectorul Cârlan.

De asemenea, deținuții consultați de medicul cardiolog au fost izolați de restul pacienților, și nu vor fi trimiși la penitenciarele de unde provin, până când se va stabili un diagnostic cert, în legătură cu aceștia. O infectare în mediul penitenciar românesc ar reprezenta, cu siguranță, un cod roșu de acțiune.

”Este un medic confirmat pozitiv la o unitate medicală din Dej care e acum internat în spital la Cluj-Napoca. Este în desfășurare o anchetă epidemiologică și, probabil, vom testa tot ce este acolo pentru siguranță. Medicul respectiv a intrat în contact doar cu doi deținuți, având mască de protecție și mănuși”, a spus prefectul de Cluj, Mircea Abrudean.

Potrivit unor surse oficiale, medicul cardiolog a început să se simtă rău și a cerut să fie testată, mai ales că locuiește în comuna Reteag, unde este un focar de coronavirus. La Reteag, județul Bistrița Năsăud, un pastor penticostal a organizat o slujbă religioasă unde a existat o infectare directă. Până acum sunt 25 de cazuri și patru decese înregistrate la Reteag.