În Europa, pregătirea autorităților și cunoștințele acumulate în ultimele luni ar trebui să facă posibilă evitarea blocării societății în ansamblu, au estimat OMS și Fondul ONU pentru Copii (UNICEF), care au a solicitat, de asemenea, guvernelor africane să încurajeze redeschiderea școlilor închise timp de aproape șase luni, luând măsuri pentru a preveni răspândirea virusului.

Cifrele de noi cazuri de contaminare în 24 de ore publicate joi în Franța, Italia, Germania sau Spania sunt îngrijorătoare și arată o revenire a pandemiei Covid-19, pe fondul vacanțelor sărbătorilor, petrecerilor și călătoriilor.

În Spania, au fost declarate 7.039 de cazuri noi. În Franța, cifra a fost de 4.771 de cazuri noi, o creștere fără precedent începând cu luna mai.

În Germania, au fost depistate 1.707 de cazuri noi, în timp ce în Italia, Ministerul Sănătății a raportat 845 de cazuri noi.

În toate aceste țări, tinerii, adesea nu foarte bolnavi sau chiar asimptomatici, au fost identificați ca vectori principali ai acestor noi contaminări.

„Am înțeles că oamenii vor să facă petreceri. Dar există o cale și o modalitate de a face petreceri ”, a declarat directorul centrului spaniol de alertă în sănătate, Fernando Simon.

Pentru profesorul Massimo Galli, șeful departamentului de boli infecțioase din prestigiosul spital Sacco din Milano (Italia), „călătoriile sunt și ele o sursă de probleme. Nu vreau să par ca unul care se ia de tineri, dar anumite episoade m-au frapat”.

În Germania, cancelarul Angela Merkel a spus că „dublarea cazurilor (noi)„ observate în medie în fiecare zi „în toată Germania în ultimele trei săptămâni” este o „dezvoltare care nu ar trebui să continue, dar pe care ar trebui, dimpotrivă, să o limităm”.

Acest lucru a determinat Berlinul să declare practic toate coastele Spaniei și Croației – destinații populare pentru turiștii germani – zone de risc și să impună teste și carantine la retur.

În Franța, ministrul Educației, Jean-Michel Blanquer, a exclus însă o amânare generală a începerii anului școlar, chiar dacă ar putea fi luate în considerare „excepții locale”.

Criza ar putea împinge încă 100 de milioane de oameni în sărăcie extremă din întreaga lume, chiar mai mult decât se estimase anterior, a avertizat joi președintele Băncii Mondiale, David Malpass.

O situație care face „imperativ” pentru creditori să reducă datoria țărilor sărace, a spus el, mergând mai departe decât apelurile la extinderea moratoriului asupra datoriei celor mai sărace țări.

Germania a anunțat, în noaptea de joi spre vineri că va trebui să recurgă la împrumuturi  nou anul viitor pentru a finanța un deficit bugetar mare din cauza impactului continuu al pandemiei.

Germania, în mod tradițional campioană a rigorii bugetare și care a acumulat excedente bugetare în ultimii ani, va rupe, prin urmare, ortodoxia în acest domeniu pentru al doilea an consecutiv.

Pe măsură ce pandemia revine în Europa și în multe alte țări, restricțiile cresc.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE