Vasile Frank Timiș, inițiatorul afacerii Roșia Montană, Sorin Ovidiu Vântu, Cristi Borcea, dar și moldoveniii Olga și Alexandru Repede, acuzați de procurori că au dorit falimentarea uzinei Uztel Ploiești, au apelat la aceiași avocați din Panama City pentru înfiinţarea de companii paravan și structuri offshore care să ascundă adevărații beneficiarii și bunurile lor.

Despre cum au fost la un pas să falimenteze moldoveni Repede una dintre cele mai mari uzine din Prahova – Uztel Ploieşti, companie înfiinţată de cel mai mare milionar american, puteşi citi detaliat pe digi24.ro.

Numele magnatului israelian Beni Steinmetz, unul dintre cei mai bogaţi oameni ai Planetei, apare în “Panama Papers”, documentele firmei Mossack Fonseca ajunse în posesia “International Consortium of Investigative Journalism”. Omul de afaceri este anchetat în România în dosarul retrocedărilor ilegale în care sunt implicaţi Paul de România şi Remus Truică.  Jurnaliştii de la Rise Project (partenerul  pentru România al proiectului de investigație global #PanamaPapers) scriu că Beni Steinmetz – stabilit în Elveţia – ar fi folosit firmele înfiinţate de Mossack Fonseca pentru a controla afaceri în ţara noastră.

Mai multe detalii despre scurgerile masive de documente aparținând firmei Mossack Fonseca care expun secretele financiare ale bogaţilor lumii puteţi afla accesânt RISE Project,

RISE Project este partenerul pentru România al proiectului de investigație global #PanamaPapers.

Documentele care fac obiectul acestor dezvăluiri – și care au fost analizate de peste 370 de jurnaliști din 78 de țări – aparțin Mossack Fonseca, o puternică firmă de avocatură și de servicii juridice, cu sediul central în Panama și cu filiale în peste 35 de țări. Casa de avocatură este unul dintre cei mai mari creatori de companii paravan și structuri offshore care ascund adevărații beneficiarii și bunurile lor. Astfel de companii sunt principalele instrumente folosite pentru spălare de bani, evaziune fiscală, mită și multe alte inginerii financiare.