Serviciile genealogice au crescut în popularitate în ultimii ani. Ancestry.com și 23andMe permit utilizatorilor să-și analizeze ADN-ul ca să-și descopere descendența etnică. De asemenea,  cei care doresc pot să se conecteze cu rude pe care nu știu că le-au avut, să-și creeze arbori genealogici online și baze de date cu informații despre strămoșii.

Despre serviciul MyHeritage

Acum, un al treilea serviciu, numit MyHeritage, a adăugat o caracteristică unică la această listă. Este avută în vedere aducerea la viață a fotografiilor rudelor decedate prin adăugarea de animații, cum ar fi clipitul, datul din cap sau o serie de alte gesturi. Astfel, străbunica se poate mișca și face din mână.

Caracteristica se numește Deep Nostalgia – adică nostalgie profundă. Ea a fost lansată la sfârșitul lunii februarie a acestui an. Inițial, le permitea utilizatorilor să anime pentru câteva secunde o persoană dintr-o poză, ca și cum i-ar fi văzut figura chiar înainte sau imediat după ce fotografia era luată. Astfel, subiecții foto își mișcau capetele, clipeau sau zâmbeau într-un mod care părea realist. Utilizatorii MyHeritage au adorat acest lucru. Site-ul susține că în doar cinci săptămâni, au creat peste 72 milioane de animații foto.

MyHeritage a adăugat recent 10 noi „drivere” sau clipuri video cu acțiuni pe care fotografiile le pot face dacă sunt prelucrate cu serviciul Deep Nostalgia. Persoanele din poze pot arunca acum bezele, pot aproba sau pot da din cap în ritmul dansului.

Care este modul de funcționare al Deep Nostalgia

Deep Nostalgia folosește un algoritm de învățare profundă creat de o companie numită D-ID. Software-ul analizează o fotografie pentru a determina încotro se uită subiectul sau care e direcția capului. Apoi găsește un „driver” compatibil – un video al unui individ care face ceea ce persoana din poză va sfârși prin a face – pentru a ghida modul în care fotografia este animată, relatează Digi 24.

Puteți utiliza Deep Nostalgia gratuit pentru a anima până la cinci fotografii dacă aveți un cont MyHeritage. Blog-ul site-ului spune utilizatorii săi „au fost mișcați până la lacrimi când au văzut cum strămoșii lor se uită în jur și le zâmbesc”.

Acest lucru ne reamintește de avatarurile digitale ale persoanelor decedate care pot fi create folosind textele lor vechi, e-mailuri sau conversații înregistrate.