Evenimentul Zilei > Actualitate > Pământul, zguduit de două cutremure puternice
Pământul, zguduit de două cutremure puternice

Pământul, zguduit de două cutremure puternice

Două seisme puternice s-au produs duminică în sudul Iranului, în apropiere de portul Bandar Abbas. Speriați, oamenii și-au părăsit casele. Potrivit ultimelor informații, cel puțin o persoană a murit.

Seismele, cu magnitudini de 6,3 şi 6,4, au zdruncinat provincia Hormozgan, potrivit televiziunii de stat, iar unda de şoc a fost resimţită de-a lungul golfului Dubai.

”O persoană a decedat după ce un stâlp de electricitate s-a prăbuşit peste aceasta”, a precizat televiziunea de stat iraniană, citând oficiali locali.

Iranul se află la intersecţia mai multor falii geologice şi a fost afectat de mai multe cutremure devastatoare în ultimii ani.

Potrivit Centrului Seismologic Euro-Mediteranean, magnitudinea unuia dintre seisme a fost de 6,5 şi s-a produs la o adâncime de 10 kilometri.

”Cutremurul a fost resimţit în mai multe oraşe iraniene din sudul provinciei Hormozgan”, a declarat un oficial local pentru postul public de televiziune.

Locuinţele din regiune nu au suferit pagube structurale

Postul public de televiziune a prezentat rezidenţi din Bandar Abbas fugind cuprinşi de panică din locuinţe. Potrivit agenţiei de stat IRNA, locuinţele din regiune nu au suferit pagube structurale.

Seismul a fost de asemenea resimţit de-a lungul golfului în Dubai, potrivit unor rezidenţi.

”A fost resimţit în regiuni din nordul şi estul Emiratelor Arabe Unite fără să producă efecte”, a precizat într-un Tweet Centrul Naţional de Meteorologie al EAU.

Cele mai puternice seisme din ultima perioadă

Un seism cu magnitudinea 6,5 s-a produs la 14 noiembrie 2021 în provincia Hormozgan, din sudul Iranului, în apropierea oraşului-port Bandar Abbas. Seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri.

Alte cutremure cu magnitudinea de peste 6 grade pe scara Richter care au avut loc în anul 2021:

24 octombrie. Un seism cu magnitudinea de 6,5 s-a produs în nord-estul insulei Taiwan. Seismul a avut loc în comitatul Yilan, din nord-estul insulei asiatice, la ora locală 13.11 (05.11 GMT), la o adâncime de 67 de kilometri.
2 octombrie. Un seism cu magnitudinea 7,2 s-a produs în proximitatea Insulelor Vanuatu din sudul Oceanului Pacific. Seismul, a cărui magnitudine a fost actualizată în creştere după ce intensitatea lui fusese estimată iniţial la 6,7, s-a produs la o adâncime de 531 de kilometri.