Evenimentul Zilei > Actualitate > Un nou cutremur zguduie România! Seismul a avut loc în urmă cu scurt timp. Ce spun specialiștii
Un nou cutremur zguduie România! Seismul a avut loc în urmă cu scurt timp. Ce spun specialiștii

Un nou cutremur zguduie România! Seismul a avut loc în urmă cu scurt timp. Ce spun specialiștii

Un cutremur important a avut loc miercuri dimineață în Serbia, iar românii din mai multe orașe susțin că a fost resimțit și de către ei. Seismul s-a produs pe 3 noiembrie, la ora 02:50:30 (ora locală a României).

Miercuri, la primele ore ale dimineții, Serbia a fost zguduită de un cutremur puternic. Mai multe persoane au fost rănite, iar autoritățile au anunțat și primele decese. Seismul s-a produs în Northern Sumatra, Indonesia, la ora locală 01.50 (02.50, ora României), cu magnitudinea de 5.6 grade pe scara Richter. Seismul a avut loc la o adâncime de 10 km și a fost resimțit atât pe întreg teritoriul Serbiei, cât și în țările vecine.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 171km S de Pematangsiantar, 232km S de Sunggal, 233km S de Medan, 234km S de Perbaungan, 235km S de Binjai, 239km S de Percut.

În urma cutremurului cu magnitudinea de 5,6 grade pe scara Richter, două persoane și-au pierdut viața și zeci de răniți au primit îngrijiri medicale. Seismul a fost unul puternic, care a fost resimțit în toată țara, inclusiv în capitala sârbă, Belgrad.

Conform informațiilor transmise de Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Mehedinți, seismul a fost resimțit și în România, în Drobeta Turnu Severin şi Orşova. Aceștia au precizat faptul că nu a fost înregistrat niciun apel la numărul unic de urgență pentru a se solicita ajutor.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Mehedinţi, locotenent Ramona Nistor, a declarat că a simțit cutremurul în cursul nopții. Ea locuiește la etajul al patrulea al unui bloc situat în apropierea autogării Drobeta Turnu Severin.

„L-am simţit în jurul orelor 02.56, când m-am trezit din somn şi mi-am dat seama că lustra şi obiectele din cameră se mişcau. Am conştientizat că este cutremur, dar n-am intrat în panică. Am aşteptat o replică, dar nu a mai fost”, a spus Ramona Nistor, precizând că mai multe persoane i-au confirmat că au simţit cutremurul.

În România, ultimul cutremur a fost înregistrat pe 30 octombrie, în zona seismică Vrancea, la ora 20:44:27 și a avut loc la o adâncime de 64 de kilometri.