România, lovită de un nou cutremur, duminică seara. În ce zone s-a produs mișcarea seismică și ce magnitudine a avut

România, lovită de un nou cutremur, duminică seara. În ce zone s-a produs mișcarea seismică și ce magnitudine a avut sursa: Arhivă EVZ

Un cutremur s-a produs, duminică seara, pe teritoriul României, în zona seismică Vrancea, iar magnitudinea a fost, conform specialiștilor, de 3,1 grade pe scara Richter.

Un cutremur cu magnitudinea de 3,1 grade pe scara Richter s-a produs, duminică seara, în România, în judeţul Vrancea. Seismul a fost înregistrat de specialiști la ora 20:44:27 și a avut loc la o adâncime de 64 de kilometri.

În ce zone ale României s-a simțit cutremurul care s-a produs duminică seara

Mișcarea seismică s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 76km S de Bacau, 101km E de Brasov, 103km NV de Galati, 110km NV de Braila, 122km NE de Ploiesti, 153km S de Iasi, 171km N de Bucuresti, 194km NE de Pitesti, 197km SV de Chisinau, 211km E de Sibiu.

În această săptămână, marți, 26 octombrie, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 3,0 grade pe scara Richter, în zona seismică Vrancea, Buzău. Specialiștii de la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) au lansat și o întrebare în mediul online pentru cetățeni, care ajută la stabilirea cu precizie a zonelor unde mișcarea tectonică a fost resimțită: „L-ai simțit? Lasă-ne un feedback”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Epicentrul cutremurului a fost aproape de 10 orașe. Seismul a avut loc la o adâncime intermediară, de 110 kilometri, în apropierea următoarelor orașe: 72 km nord-est de Ploieşti, 74 km est de Braşov, 116 km vest de Brăila, 118 km vest de Galaţi, 122 km nord de Bucureşti, 123 km sud de Bacău, 149 km nord-est de Piteşti, 187 km nord de Ruse, 188 km est de Sibiu, 203 km sud-vest de Iaşi.

Ce spunea profesorul Mircea Radulian despre un viitor cutremur major

Altfel, profesorul Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, anunța că un cutremur important se poate produce oricând.

„Din punct de vedere al omului de știință, orice cutremur și alea mai mici, și cu atât mai mult cele mai mari, sunt extrem de prețioase. Nu ne dorim un cutremur pentru că știm ce înseamnă: distrugeri, pierderi de vieți omenești. Pe de alta parte, ca om de știință tu trebuie să fi foarte bine pregătit, să vânezi tot ce se întâmplă ca să ai date. Acestea sunt esențiale pentru ce măsuri vom lua în continuare. Orice studii și inclusiv predicția se bazează pe ce observăm noi”, a afirmat profesorul Mircea Radulian.