Evenimentul Zilei > Social > România, în fața unui scenariu care dă fiori. Totul șe blochează și nu mai putem vorbi unii cu alții. Sfaturi utile
România, în fața unui scenariu care dă fiori. Totul șe blochează și nu mai putem vorbi unii cu alții. Sfaturi utile

România, în fața unui scenariu care dă fiori. Totul șe blochează și nu mai putem vorbi unii cu alții. Sfaturi utile

O cădere prelungită pare din ce în ce mai plauzibilă, din cauza problemelor de energie care există la nivel mondial. Este bine să preîntâmpinați un asemenea scenariu cu o pregătire adecvată.

Într-o criză de energie din ce în ce mai accentuată, și România ar trebui să-și facă griji și să în calcul cele mai sumbre scenarii. Care vizează întreruperile de curent la nivel național.

Un scenariu apocaliptic pentru România: o cădere prelungită de curent

O întrerupere de curent generalizată este cea mai gravă formă de întrerupere a energiei electrice. Este vorba despre o defecțiune a rețelei, care duce la o pierdere totală de energie într-o zonă de mari dimensiuni. Întreruperile de curent totale sunt distincte de cele locale care ar putea apărea în timpul unei furtuni, când vânturile puternice răstoarnă un stâlp de electricitate în apropierea casei, de exemplu.

Întreruperea totală a curentului la nivel național ar da provoca, mari probleme în viața de zi cu zi. Spitalele, magazinele, serviciile de protecție, comunicațiile, toate ar deveni inoperabile. Necazurile ar fi cu atât mai mari cu cât pana respectivă s-ar întinde pe o perioadă mai lungă de timp.

Mai ales în epoca în care omenirea este tot mai dependentă de tehnologie, iar blocajul ar fi total la nivel bancar, sanitar, al comunicațiilor și al serviciilor.

Au fost mari probleme în acest an, în SUA și în Liban

La începutul acestui an, o pană de curent a lăsat 4,5 milioane de americani din Texas fără electricitate, timp de mai multe zile. Înghețarea a avut efecte în cascadă asupra altor servicii care depind de electricitate, inclusiv tratarea apei potabile și serviciile medicale. Criza a coincis cu una dintre cele mai geroase ierni din istorie, ceea ce i-a făcut pe americani să se lupte pentru a supraviețui înghețului, arzând combustibilul sau cărbuni folosiție de obicei pentru grătar. În disperare, mulți au fost nevoiți să fiarbă zăpada pentru a supraviețui, conform b1tv.ro.

O țară care a avut mari probleme energetice în acestă perioadă a fost Libanul. Pe lângă criza economică profundă, libanezii au rămas și fără curent.

 Iată câteva sfaturi pentru a fi pregătiți în cazul unei pene prelungite de curent

Aprovizionați-vă cu articole esențiale de urgență, cum ar fi pături suplimentare, baterii și lumânări sau felinare alimentate cu baterii, astfel încât să vă puteți deplasa în casă și să vă încălziți peste noapte. Totul poate fi ca un joc în care ne prefacem că trebuie să mergem într-o excurie: Vrei avea nevoie de o geantă, o lanternă, hrană suplimentară și apă.

Pentru electronice, luați în considerare încărcătoarele solare, care pot încărca un telefon mobil standard cu doar câteva ore de lumină solară. Bateriile de putere USB, sau încărcătoarele portabile, sunt, de asemenea, o opțiune la îndemână, deoarece pot păstra puterea luni întregi, ceea ce înseamnă că trebuie să le reîncărcați doar de câteva ori pe an.

Cei care locuiesc în zone cu risc mai mare de vreme severă de iarnă ar putea dori să ia în considerare o centrală electrică portabilă, care este de fapt o baterie reîncărcabilă gigantică. Deși sunt costisitoare, începând de la aproximativ 1.000 de dolari, sunt singurul tip de generator care poate fi folosit în siguranță în interior.

Luați în considerare și nevoile de sănătate ale membrilor familiei. Cei care iau medicamente importante ar trebui să se asigure că sunt ușor accesibile și să păstreze o listă cu numerele de telefon de urgență pe frigider sau într-o zonă comună, inclusiv informații de contact pentru cei dragi, medici, compania de utilități și compania de asigurări.

Evitați să luați cu asalt la magazin alimentar, aprovizionându-vă cu articole neperisabile: batoane, cereale și lapte praf. Odată ce rămâneți fără electricitate, alimentele din frigider sunt în general sigure pentru a fi consumate timp de aproximativ patru ore, în timp ce congelatorul va rămâne rece mai mult timp (aproximativ 48 de ore pentru un congelator plin, 24 pentru unul pe jumătate plin), conform sursei citate.