Dispare echilibrul curenților oceanici: Consecințe globale majore asupra mediului terestru. Se întâmplă acum

Dispare echilibrul curenților oceanici: Consecințe globale majore asupra mediului terestru. Se întâmplă acum sursă: arhivă

Stratul de gheață din Groenlanda se topește, iar sub masa de uscat a teritoriului se ascunde un rezervor uriaș de apă. Fenomenul are un impact major asupra creșterii nivelului mării, dar se pare că și asupra apelor subterane aflate sub masa de uscat din Groenlanda - și, astfel, posibil asupra interacțiunii complexe a maselor de apă din ocean, relatează Der Spiegel. 

Într-un articol apărut în revista Nature Geoscience, cercetătorii descriu efectul direct pe care îl are topirea stratului de gheață asupra apelor subterane. „Pierderea de masă a stratului de gheață din Groenlanda are un impact asupra sistemelor hidrologice terestre și marine asociate, cu consecințe globale”, se arată în articol.

Apele subterane reprezintă o componentă cheie în ciclul apei în Arctica. În ciuda dimensiunii sale enorme, nu se știe momentan cum reacționează rezervorul de apă subterană din Groenlanda la schimbările în curs de desfășurare ale stratului de gheață.

Echipa internațională de cercetători susține că a prelevat probe din apele subterane printr-o gaură de 651 de metri lungime, prin gheață și roca de bază. În alte 32 de găuri suplimentare din vârful ghețarului, oamenii de știință au măsurat condițiile apei la granița dintre gheață și rocă. Chiar și acolo, gheața avea o grosime de cel puțin un kilometru.

Ne puteți urmări și pe Google News

După două ore, găurile de foraj au înghețat

După forare, echipa a instalat senzori în coloana de gheață și în partea de jos a ghețarului pentru a monitoriza dinamica gheții și condițiile acesteia pe măsură ce apa curge sub gheață spre margine. Temperaturile predominante au îngreunat munca: în două ore, găurile au înghețat în mod repetat.

Grupul a remarcat că „subțierea continuă și viitoare a gheții” este probabil să reducă ratele de scurgere a apelor subterane. Acest lucru, la rândul său, ar putea avea un impact important asupra scurgerii submarine a apei dulci, dar și asupra aprovizionării cu apă dulce a fiordurilor și râurilor din Arctica. „Ultimele noastre rezultate arată că schimbările din stratul de gheață au efecte reale asupra hidrologiei arctice”, a declarat Joel Harper de la Universitatea din Montana, rezumând studiul.

Micșorarea suprafeței de gheață ar putea reduce viteza de curgere a apelor subterane în ocean și, prin urmare, ar putea schimba echilibrul temperaturii și salinității apei. Cu toate acestea, acest echilibru intact este esențial pentru modelele de circulație ale oceanului, pentru că apa sărată are o densitate mai mare decât apa dulce, apa caldă are o densitate mai mică decât apa rece - acești factori provoacă mișcări în masele de apă din oceane și sunt decisivi pentru sistemul de curenți oceanici de pe glob.

Apele subterane sunt importante pentru întreaga Arctica

„În considerațiile noastre despre reacțiile complexe care rezultă din schimbările în curs de desfășurare în Groenlanda, am neglijat componenta apelor subterane”, a declarat cercetătorul Harper. „Dar acum vedem că sistemul de ape subterane se schimbă de fapt destul de rapid și există câteva motive convingătoare pentru care acest lucru ar putea fi îngrijorător pentru Arctica în general”.

Scopul cercetărilor viitoare urmează să fie acela de a cuantifica efectele schimbărilor din apele subterane asupra oceanului. Aceasta este singura modalitate de a evalua corect consecințele, spun specialiștii.