Seismologii, luați prin suprindere. România a fost lovită de un nou cutremur total atipic. S-a produs într-o zonă neobișnuită cu astfel de fenomene

Seismologii, luați prin suprindere. România a fost lovită de un nou cutremur total atipic. S-a produs într-o zonă neobișnuită cu astfel de fenomene Cutremur. Sursa: Arhiva EVZ

Un nou cutremur a avut loc sâmbătă, în România, în urmă cu doar câteva ore. În ultimii ani, țara noastră este din ce în ce mai zguduită de astfel de fenomene. De această data seismul s-a produs într-o zonă atipică.

În ziua de 06 Noiembrie 2021, la ora 10:35:05 (ora locală a României), s-a produs în Banat, în județul Caraș-Severin un cutremur cu magnitudinea ml 2.0, la adâncimea de 14 km, anunță Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 122 km E de Timisoara, 123 km SV de Sibiu, 140 km SE de Arad, 145 km NV de Craiova, 170 km SV de Cluj-Napoca, 180 km V de Pitesti, 186 km E de Belgrade, 189 km E de Zemun, 196 km S de Oradea, 221 km SE de Szeged.

Potrivit informațiilor oferite de către Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului, în luna octombrie au fost înregistrate trei cutremure, cu magnitudini cuprinde între 2 și 2,9 grade pe scara Richter. Cel mai important cutremur din acest an a avut loc pe 26 mai, înregistrând o magnitudine de 4,7 grade.

Ne puteți urmări și pe Google News

În România cutremurele au loc preponderent în zona seismică Vrancea

Cutremurele din România au au loc preponderent în zona seismică Vrancea și sunt în strânsă legătură cu faptul că această zonă este de convergență între mai multe blocuri tectonice, respectiv zona Euro-Asiatică, Africană și Indo-Australiană. „Din cauza presiunilor exercitate din mai multe direcţii, se produc ruperi în interiorul respectivului bloc, acestea fiind la originea mişcărilor seismice vrâncene”, se arată într-un studiu al INFP.

În această zonă au loc cele mai frecvente seisme, iar ele pot ajunge la magnitudini de până la 7,7 grade Richter. Din fericire, în această zonă, cutremurul este produs la adâncimi destul de mari, fapt care determină energia seismului să se repartizează pe o suprafață mult mai mare. Avantajul acestor tipuri de cutremure este faptul că sunt mai puțin periculoase decât cele de suprafață.

„În medie, în Vrancea se produc cam 4 sau 5 seisme mai importante în fiecare secol (cutremure cu magnitudinea egală sau mai mare de 6,7 grade pe scara Richter), circa 10 seisme de magnitudine 6,0 până la cel mult 6,5-6,6 grade, precum şi peste 100 de cutremure mai slabe, cu magnitudinea mai mare sau egală cu 5,0 pe scara Richter. Anual, în Vrancea se produc peste 100 de seisme slabe, în general imperceptibile, din cauza adâncimilor mari la care au loc, şi doar 8-12 seisme de magnitudine 4-5 care sunt uneori resimţite în oraşele mari din sudul şi estul ţării, dar fără urmări. Uneori se mai produc şi cutremure de tip crustal, cu efecte locale, dar cu magnitudini mici, care rareori ating 5 grade pe scara Richter”, au arătat cei de la cutremure.net.