Evenimentul Zilei > Actualitate > Pământul s-a rupt în bucăți, într-o localitate din România. Mai multe persoane, evacuate
Pământul s-a rupt în bucăți, într-o localitate din România. Mai multe persoane, evacuate

Pământul s-a rupt în bucăți, într-o localitate din România. Mai multe persoane, evacuate

16 persoane au fost evacuate la Vărbilău, județul Prahova, din cauza unei alunecări de teren, transmite Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Numărul persoanelor din comuna Vărbilău, sat Livadea, care s-au autoevacuat, plecând la rude, din cauza unei alunecări masive de teren a ajuns la 16, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova anunţând, miercuri, că pământul continuă să se disloce în zonă.

Alunecarea de teren din localitatea Vărbilău este activă în continuare. Pentru a preîntâmpina orice situaţie de natură să le pună viaţa în pericol, alte patru persoane din două locuinţe vor pleca la rude. Situaţia este atent monitorizată, iar de îndată ce alunecarea se va stabiliza, autorităţile locale vor interveni pentru refacerea zonei”, precizează sursa citată.

Conform autorităţilor, alunecarea de teren a afectat o suprafaţă de aproximativ 15 hectare şi nu este stabilizată.

În cursul zilei de marţi, 12 persoane din şase locuinţe s-au autoevacuat şi au plecat la rude. De asemenea, în apropierea faliei se mai află trei case nelocuite.

Alunecare de teren în Bistrița Năsăud

La începutul anului curent, ploile abundente au produs alunecări de teren în trei zone din judeţul Bistriţa-Năsăud, mai multe gospodării fiind în pericol, iar un drum judeţean fiind blocat de aluviuni.

Au fost afectate comuna Zagra, aflată la poalele Munţilor Ţibleş, comuna Parva şi oraşul Sângeorz-Băi, de la baza Munţilor Rodnei.

„Alunecarea de teren a acoperit drumul, o stradă din Aluniş, pe acela l-am deblocat, să poată circula oamenii. Problema este că, de unde a venit, sunt case exact deasupra şi lângă mai este o casă. Deci sunt două gospodării şi mai este una, mai în dreapta, care nu e în pericol, dar aceste două case sunt în pericol. Curtea unei case s-a dus de tot, să sperăm că nu mai pleacă, dar plouă întruna şi acum. În casa care este în cel mai mare pericol nu locuieşte nimeni, iar în cealaltă să sperăm că nu afectează. Oamenii aceia nici nu au unde să se ducă, oricum. Sunt oameni destul de în vârstă, undeva la 60-70 de ani. Am înţeles că o să vină mâine, poimâine o echipă de experţi de la Prefectură şi de la ISU, să vedem ce să facem acolo”, a spus primarul comunei Zagra, Nicolae Buşcoi.