Evenimentul Zilei > Actualitate > Pământenii trimit salutări spre Marte
Pământenii trimit salutări spre Marte

Pământenii trimit salutări spre Marte

Mai multe radiotelescoape terestre vor transmite vineri seară 90.000 de mesaje de salut către Marte pentru a aniversa astfel semicentenarul lansării sondei Mariner 4, prima sondă care a ajuns pe orbita Planetei Roşii, informează Reuters.

O companie americană de finanţare a proiectelor din domeniul spaţial, denumită Uwingu, a organizat acest proiect pentru a marca împlinirea a 50 de ani de la lansarea sondei Mariner 4 dar şi pentru a strânge fonduri pentru alte proiecte.

Iniţiativa ”Beam Me To Mars” presupune trimiterea de mesaje radio ce conţin numele doritorilor, salutări şi fotografii spre Marte, serviciu ce poate fi achiziţionat la preţuri ce variază între 5 şi 99 de dolari, în funcţie de cantitatea de informaţii trimise spre Planeta Roşie.

La acest proiect participă şi actorii Seth Green şi George Takei, cel din urmă fiind interpretul personajului Mr. Sulu din serialul ”Star Trek.”

Transmiterea de unde radio spre Marte urmează să înceapă vineri la ora 20:00 GMT. Călătorind cu viteza luminii, aceste mesaje vor ajunge la Marte în 15 minute. Transmisiunea va fi repetată de două ori.

Copii ale mesajelor vor fi trimise Congresului american, cartierului general al NASA de la Washington, dar şi sediului ONU de la New York, în semn de susţinere a continuării programelor de explorare spaţială, scrie Agerpres.

De la primul survol al planetei Marte realizat de sonda Mariner 4, care a fotografiat în premieră suprafaţa Planetei Roşii, peste 20 de sonde şi module spaţiale au vizitat cu succes această planetă. În prezent NASA dispune de trei sonde pe orbita lui Marte şi de două rovere robotizate la sol. În plus, Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi India au fiecare câte o sondă pe orbita lui Marte.

Pe termen lung, programul spaţial american include şi trimiterea primilor oameni pe Planeta Roşie