Pactul murdar dintre de Gaulle și Stalin. Istoria secretă

Pactul murdar dintre de Gaulle și Stalin. Istoria secretă

În timpul celui de al doilea război Mondial, generalul Charles de Gaulle și-a cimentat legimitatea fragilă de conducător al Franței libere prin alianța cu Stalin. A contribuit astfel decisiv la intrarea Europei de Est în sfera de influență a URSS. Acesta este secretul murdar al Franței.

Pactul murdar dintre de Gaulle și Stalin! Premierul britanic Winston Churchill este acuzat adesea că ar fi împărțit cu Stalin Europa în sfere de influență, E ignorată, însă, responsabilitatea pe care  o are un alt erou al luptei împotriva Germaniei naziste, Charles de Gaulle.

Pactul murdar dintre de Gaulle și Stalin

Prestigiosul ziar francez Le Figaro îi dă cuvântul în această chestiune delicată istoricului  Henri-Christian Giraud, autorul unei cărți de-a dreptul șocante despre înțelegerile dintre Charles de Gaulle și Iosif Visarionovici Stalin.

Giraud nu se teme să spună lucrurilor pe nume, chiar dacă lovește în idolul a milioane de francezi. Potrivit lui Henri-Christian Giraud, , în 1944, de Gaulle a fost cel care a împiedicat exploatarea victoriei armatei franceze din Italia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Marea Britanie, șantajată de SUA. Istoria secretă a “relației speciale”

Tot el a contribuit la abandonarea proiectului britanic al unei debarcări în Balcani.  Asta deși o debarcare în Balcani ar fi pus la adăpost Franța de ororile rîzboiului. Charles de Gaulle a preferat, însă,  Normandia. Mai exact, l-a ajutat pe Stalin să intre primul în Berlin și să pună stăpânire pe Europa de Est, scrie Le Figaro.

"Jocul" lui de Gaulle

Fost redactor-șef al revistei Figaro, Henri-Christian Giraud, a adunat timp de decenii informații. Acum are suficiente dovezi despre „jocul” pe care de Gaulle l-a făcut între URSS și Aliați (Statele Unite și Marea Britanie) pentru a menține Franța liberă la masa învingătorilor și a se propulsa pe sine însuși.

Bazându-se pe arhivele sovietice și britanice, dezvăluie legăturile periculoase întreținute de generalul de Gaulle cu Stalin și cu Partidul Comunist Francez.

Potrivit istoriculuii, de Gaulle s-a apropiat de Stalin încă din 25 iulie 1941, la doar o lună după destrămarea pactului germano-sovietic și intrarea forțată a URSS în rîzboi. Aflat „într-o poziție de solicitant atât față de anglo-americani, cât și față de sovietici, de Gaulle a încercat să-și găsească puterea tocmai în această dublă slăbiciune”.

„Pactul secret” cu dictatorul sovietic poate fi rezumată astfel. Stalin a găsit un aliat în de Gaulle pentru a cere anglo-americanilor să deschidă un al doilea front în Occident, adică în Franța. În schimb, Stalin le=a ordonat comuniștilor francezi să se alieze cu Charles de Gaulle.

China se teme de „răscoală”! 97 de milioane de suspecți

Prin acest pact, de Gaulle urmărea două obiective ambițioase. La nivel international, să găsească Franței un loc de prim plan  în tabăra aliat, în ciuda inexistenței unei reale puteri militare.  La nivel național, să formeze o alianță cu comuniștii - care aveau pe atunci monopolul rezistenței armate împotriva naziștilor.

Ca să-și atingă aceste obiective, de Gaulle s-a făcut că nu vede pan-slavismul natural al rușilor și imperialismul ideologic al comunismului.

Churchill, în tabăra aliaților, și generalul Giraud, în tabăra franceză, vedeau aceste riscuri. Debarcarea în Normandia făcea jocul lui Stalin.

Așa că Churchill și generalul Giraud - susținuți de generalul Juin - pledează pentru un atac asupra Germaniei din sud, prin „burtă moale” a Europei, Italia și Balcani. Churchill e conștient că aliații trebuie să ajungă  rapid în Europa central dacă vor să limiteze extinderea influenței sovietice după război.

Rebeliune în UE. Italienii, spaniolii și francezii formează alianța “Exit”

Charles de Gaulle n-are, însă, nicio problemă cu faptul că rușii ajung la Berlin înaintea americanilor. Deși, din punct de vedere militar, asta însemna „recunoașterea cuceririlor staliniste din 1939-1941 și ocuparea Europei centrale.