Oţelul, aproape campioană! Gălăţenii aşteaptă decizia TAS

Oţelul, aproape campioană! Gălăţenii aşteaptă decizia TAS

Gălăţenii au câştigat aseară finala campionatului, 2-1 cu FC Timişoara, şi aşteaptă "unda verde" de la TAS pentru a fi oficial stăpânii României. La fel ca și Unirea Urziceni acum două sezoane, Oțelul Galați intră în posesia titlului de „cea mai surprinzătoare campioană din istoria Ligii I”. „Siderurgiștii” au mai bifat o premieră: aduc primul titlu Moldovei.

Oţelul Galaţi a întâlnit aseară, pe teren propriu, formaţia FC Timişoara, în finala Ligii I la fotbal, pe care a câştigat-o cu 2-1 şi are un avans de patru puncte în faţa bănăţenilor, înainte de ultima etapă. Elevii pregătiţi de Dorinel Munteanu sunt aproape campioni, performanţă nereuşită până acum de vreo echipă din Moldova. În ultima etapă a campionatului, Oţelul va juca în deplasare cu Astra Ploieşti, iar timişorenii vor evolua acasă cu Dinamo.

Oţelul aşteaptă, în cursul acestei săptămâni, decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS), în cazul partidei câştigate la "masa verde" cu Pandurii Târgu- Jiu. Dacă tribunalul va decide că meciul nu se va rejuca, atunci "siderurgiştii" sunt oficial campioni. Dacă partida se va disputa, verdictul va fi amânat. Oţelul are asigurată, deocamdată, participarea în preliminariile Ligii Campionilor.

Localități despărțite de 200 de kilometri

Ne puteți urmări și pe Google News

Gazdele au deschis scorul după primul sfert de oră, prin Antal, care a profitat de ieşirea greşită a portarului Taborda. Imediat, cei de la Oţelul au aplicat tactica unei echipe de pluton şi au făcut pasul înapoi. Timişorenii nu au putut profita. Din încrâncenarea celor două formaţii a rezultat un joc şters, fără orizont.

În actul secund, oaspeţii au călcat acceleraţia şi au egalat prin Zicu. Împinşi de la spate de un stadion care a dat în clocot, oamenii lui Dorinel Munteanu au revenit şi au câştigat cel mai important meci din istoria clubului. Omul decisiv a fost Marius Pena, cel care a înscris cu capul în minutul 71, după ce intrase pe teren cu 10 minute mai devreme, în locul lui Gabi Paraschiv.

12.000 de oameni au umplut până la refuz stadionul "Oţelul" din Galaţi. Galeriile celor două formaţii au afişat mesaje de încurajare pentru Mihăiţă Neşu, cel care se află imobilizat pe un pat de spital din oraşul olandez Utrecht.

La final, deşi nu sunt oficial campioni (de altfel, liga nu a trimis medaliile şi trofeul la Galaţi), suporterii gazdelor nu au mai ţinut cont de reguli şi au invadat terenul, purtându-i pe braţe pe eroii locali. Fiecare a încercat să rupă câteva fire de gazon, pentru a duce acasă un suvenir de la cel mai important eveniment al oraşului. Fanii au adus lăutarii la stadion!

De partea cealaltă, mulţi dintre cei 400 de fani ai timişorenilor s-au luat la bătaie cu forţele de ordine şi cu ultraşii gazdelor. Bănăţenii au început scandalul după ce au început să arunce spre rivali cu beţele de la steaguri şi cu scaune.

La final, Marius Stan, preşedintele Oţelului, şi-a îmbrăţişat soţia şi, cu lacrimi în ochi, a declarat pentru EVZ: "Este cea mai fericită zi din viaţa mea! Vrea nu vrea Timişoara, suntem campioni!". Stan a promis că, dacă va câştiga titlul, va merge pe jos de la Galați până la Slănic-Moldova, iar aseară calcula că ar face cam 4-5 zile pe drum! Între cele două localități sunt aproximativ 200 de kilometri, distanța rutieră!

Tribuna oficială a stadionului din Galaţi a fost suprapopulată. Au fost peste 200 de persoane prezente, capacitatea celor 75 de locuri disponibile fiind cu mult depăşită.

Cehul Dusan Uhrin jr., antrenorul echipei timişorene, şi-a atacat dur rivalii: "Nu în acest joc s-a făcut diferenţa. Oţelul nu merită să câştige acest campionat. Va merita dacă va câştiga cele două partide pe care ar trebui să le mai joace".

Zicu a "stins" tabela

Jucătorii Oţelului au jucat pe o primă-record, de 100.000 de euro "de căciulă", promisă în cazul câştigării titlului.

La Timişoara, aproximativ 1.000 de persoane au urmărit jocul pe un ecran uriaş. Echipaţi cu fulare, tricouri şi steaguri, bănăţeni de toate vârstele şi-au încurajat echipa chiar şi în momentul în care aceasta era condusă de gălăţeni. La final, oamenii au plecat dezamăgiţi spre case, comentând nervos greşelile comise de favoriţi.

"Centralul" Robert Dumitru a greşit grav în prima repriză, în defavoarea moldovenilor, acuzaţi că au fost sprijiniţi de "fluieraşi" pe tot parcursul campionatului. El trebuia să-i elimine pe timişorenii Sepsi şi Alexa.

După ce a marcat golul de 1-1, timişoreanul Ianis Zicu a afişat un mesaj pe care erau scrise două mesaje: "La mulţi ani, Iulia!" şi "Pentru mama!" După reuşita atacantului bănăţean, tabela de marcaj a stadionului "Oţelul" s-a stins şi n-a mai fost funcţională până la finalul confruntării.

NEBUNIE LA GALAŢI

Dorinel Munteanu: "Este cea mai importantă zi din viaţa mea"

Dorinel Munteanu, antrenorul Oţelului, a alergat, la finalul jocului, pe la fiecare dintre elevii săi, pentru a-i îmbrăţişa. La rândul lui, "Munti" a fost purtat pe braţe de jucători şi de spectatori.

Tehnicianul, cel care este cel mai selecţionat jucător din istoria echipei naţionale, este foarte aproape de a câştiga primul titlu din carieră. "Este cea mai importantă zi din viaţa mea de antrenor. Dedic această victorie fiicei mele, care a împlinit 20 de ani, familiei, suporterilor şi tuturor celor care iubesc această echip ă", a declarat "Munti", la Digi Sport.

Dorinel şi-a lăudat jucătorii spunând că a crezut tot timpul în ei. "Au fost greutăţi, interese mari, dar aceşti copii minunaţi, cu sufletul curat, au câştigat pentru că au muncit mult. Am fost convins că baieţii vor face faţă acestui ritm infernal. Am făcut o bucurie tuturor moldovenilor şi sunt fericit pentru asta. Felicit suporterii care au fost alături de noi".

VEZI AICI "Finala" campionatului: Atmosferă de sărbătoare la Galaţi | FOTOREPORTAJ

"Nu facem ţara de ruşine"

Dorinel a promis că Oţelul nu va face doar act de prezenţă în Liga Campionillor şi va încerca să adune puncte. "Nu vrem să facem act de prezenţă în Champions League. Vom investi în echipă şi nu vom face ţara de ruşine", a mai spus tehnicianul. El a pregătit echipa Steaua în sezonul 2008- 2009 al Ligii Campionilor. Unirea Urziceni este echipa din România cu cel mai bun palmares în Ligă: opt puncte în stagiunea 2009- 2010.

Dorinel Munteanu şi-a început cariera de antrenor în sezonul 2005-2006, pe banca formaţiei CFR Cluj, cu care a ajuns până în finala UEFA-Intertoto. Tehnicianul a mai trecut pe la FC Argeş, FC Vaslui, Steaua şi "U" Cluj.

Dorinel Munteanu a preluat echipa din Galaţi în 2009, după ce Petre Grigoraş, predecesorul său, demisionase spunând că formaţia nu are perspective. Dorinel a reuşit să pună pe picioare Oţelul şi, după ce în sezonul trecut s-a clasat pe locul 8 al Ligii I, în acest campionat este la un pas de a se încorona campion. Ultimul OK îl aşteaptă de la TAS.

REACŢII "Oţelul încă nu este campioană. TAS sigur va da rejucarea meciului cu Pandurii.“ MARIAN IANCU, patron la FC Timişoara

"Nu se mai poate întâmpla nimic. Oţelul este campioană. După cum a jucat astăzi, merită titlul.“ ADRIAN PORUMBOIU, patron la FC Vaslui

LIGA I

OŢELUL - FC TIMIŞOARA 2-1 Marcatori: Antal (15) Pena (71)/ Zicu (53)

Oţelul Galaţi: Grahovac 5, Râpă 6, Sârghi 6, S. Costin 7, Sălăgeanu 7, Giurgiu 7, Filip 7, Antal 8 (81, S. Ilie), Viglianti 6 (90+2, Ibeh), Buş 6, G. Paraschiv 6 (61, Pena 8) Antrenor: Dorinel Munteanu

FC Timişoara: Taborda 4 (20, Pantilimon 5), Luchin 4, Burcă 4, Ghionea 5, Sepsi 4, Goga 4, Alexa 4, Bourceanu 5, Ignjatijevici 4, (75, Magera 5) Zicu 7, Ricketts 5 (86, Zăgrean) Antrenor: Dusan Uhrin jr.

Corespondenţă din Galaţi